amerykańska - Alkohole Beata

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

amerykańska

Whisky
 
 

Blanton's, Single Barrel Bourbon, Special Reserve
Bourbon o kwiatowym aromacie z nutą wanilii, moreli i przypraw. W smaku wyczuwalne nuty palonego cukru, cynamonu, wanilii, orzechów i owoców cytrusowych. Słodki, rodzynkowy finisz.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 40%

 


Four Roses
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Bourbon whiskey destylowana w Lawrenceburgu w stanie Kentucky (USA) od 1888 roku. Bardzo popularna w USA i Azji marka Kentucky Straight Bourbon, w Europie mniej rozpowszechniona. Cztery róże to logo destylarni. Four Roses destylowana jest według starych receptur, z własnych upraw zbóż i własnych szczepów drożdży, dzięki połączeniu dwóch różnych nastawów destylacji (jeden bardzo silnie żytni) i pięciu rodzajów drożdży. Four Roses leżakuje w beczkach z nowego jasnego dębu (na jednym poziomie, w stałej temperaturze) i lana jest wyłącznie z jednej beczki. Bardzo delikatna, owocowa: wyczuwalne gruszki i jabłka z nutami miodu i przypraw. Wydłużony, delikatny i wyrafinowany finisz.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 40%


Gentleman Jack
Jack Daniel's, Rare Tennessee Whisky
Whiskey, która narodziła się w 1988r. w Jack Daniel Destillery. Tworzona na bazie najlepszych ziaren i wolnej od żelaza wody ze żródła Cave Spring, tradycyjnym sposobem produkcji liczącym ponad 140 lat, z dodatkowym wykorzystaniem procesu charcoal mellowing:
dwukrotnej filtracji przez węgiel drzewny - pierwszy raz zanim trafi do beczki oraz ponownie po wyleżakowaniu (przed rozlaniem do butelek). W rezultacie uzyskuje się trunek o bogatym, satysfakcjonującym i łagodnym smaku. Cechy: Bursztynowa barwa. Zapach słodki, delikatny, karmelowy, bardzo zbliżony do Jack Daniel's No. 7, ale delikatniejszy. Delikatny słodki smak: wanilii, toffi, z akcentem dymu z drzewa klonowego i aromatem miodu, ale także lekko taninowy, na końcu zdecydowanie mniej pieprzny niż No.7 - bardzo przyjemny finisz.

Pojemność: 0,7 l (butelka w kartonie lub zestaw upominkowy z 2 szklankami).

Zawartość alkoholu: 40%


Heaven Hill
Old Style Bourbon
Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Amerykańska whiskey, produkowana z zacieru, w którego skład wchodzą: kukurydza 75%, żyto 13%,ód jęczmienny 12%. Heaven Hill Bourbon produkowany jest w destylarni o tej samej nazwie w Bardstown, Kentucky. Na etykiecie nie określono jego wieku, leżakuje (jak nakazuje prawo) w nowych, wypalanych beczkach, przez 6 do 8 lat. Bourbon o dość ostrym, żytnim aromacie; w smaku delikatnie pikantny, drewniany, z wyczuwalnymi nutami lukrecji, bazylii i oregano. Lekko wytrawny, z dębową nutą w finiszu i wyraźnym posmakiem karmelu.

Pojemność: 0,75 l
Zawartość alkoholu: 40%


 

Jack Daniel's  Old No. 7
Tennessee Whiskey
Najsłynniejsza amerykańska whisky klasy premium. Często mylona z burbonem, lecz nie jest to burbon (jak większość amerykańskich whiskey), a tzw. Tennessee whiskey. Kongres amerykański uznał Tennessee whiskey za oddzielną kategorię trunku, obok bourbona i rye whiskey, już w 1941 roku. Tennessee whiskey w odróżnieniu od burbona poddawana jest 10-dniowej filtracji przez 3-metrową warstwę klonowego węgla drzewnego. Leżakuje w ręcznie robionych dębowych beczkach przez okres od czterech do sześciu lat. Ciekawostką jest fakt, że Jacka Daniel'sa do dzisiejszego dnia nie można degustować w miejscu, gdzie powstaje. Miasto Lynchburg, w którym znajduje się destylarnia (najstarsza zarejestrowana w USA od 1866r. przez Jacka Daniela), leży w konserwatywnym hrabstwie Moore, w którym nadal obowiązuje prohibicja. Na terenie destylarni można kupić butelkę JD, jednak otworzyć ją wolno dopiero poza granicami hrabstwa. Cechy trunku: Bursztynowa barwa. Słodki, waniliowo-kukurydziano-taninowy zapach. Unikalny, łagodny, lekko przeprzny smak z akcentami dębu, karmelu, toffi i wanilii oraz długim, dębowo-waniliowym, pieprznym finiszem wzbogaconym nutą dymu z klonowego węgla drzewnego. Whisky niezwykle gładkie i subtelne.
Pojemność: 0,7 l; 1 l  (butelka o poj. 0,7l dostępna w: kartonie; metalowej puszce; zestawie upominkowym z 2 szklankami)
Zawartość alkoholu: 40%


Jack Daniel's Single Barrel
Select Tennessee Whiskey
Pełna indywidualnych cech, jak każda z dębowych beczek w których dojrzewa. Każda beczka zajmuje w magazynie innną lokalizację a deski mogą pochodzić z różnych drzew. Przez to właśnie żadna z beczek nie wpływa na trunek w ten sam sposób. Jest to przyczyną pewnej nieprzewidywalności, która może budzić zarówno obawy jak i podwyższone oczekiwania. Do tej whisky wybierane są zawsze najlepsze destylaty dojrzewające w najlepszych punktach magazynów leżakowych. Każda butelka Jack Daniels Single Barrel opatrzona jest w numer beczki i stelaża na którym spoczywała w czasie maturacji, oraz datę butelkowania. Można kupić całą beczkę (a nawet przyjechać do destylarni by samemu ją wybrać) i oglądać własne imię i nazwisko na etykietach! Dostępna od 1997r., ciemnobursztynowa whisky pełna jest harmonijnych aromatów przypalonej dębiny, wanilii, karmelu i leciutkich nut miodowych. W smaku przyjemnie ekstraktywna i lekko pieprzna z długim, mocnym, słodkim, waniliowo-drzewnym finiszem.
Pojemność: 0,7 l (w zestawie upominkowym z 2 szklankami).
Zawartość alkoholu: 45%.


Jim Beam BLACK
Bourbon whiskey z destylarni Jim Beam, destylowana w stanie Kentucky w USA od 1795 roku według receptury opracowanej przez  Jacoba Beama i udoskonalana przez kolejne siedem pokoleń rodziny Beam. Jest wcieleniem przeszło dwustuletniej tradycji. Dojrzewa w beczce przez 8 lat, co nadaje jej przepiękny bukiet aromatyczny z nutami miodu i wanilii, toffi i tytoniu oraz piękny miodowo-bursztynowy kolor. W smaku wyraźniejsze tony korzenne, z długim, łagodnym, owocowo-dymnym finiszem.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 43%


Jim Beam WHITE
Najlepiej sprzedająca się marka bourbonu na świecie. Destylowany od 1795 roku w Clermont w stanie Kentucky (Beam Global Spirits & Wine). Nazwę Jim Beam zawdzięcza pułkownikowi Jamesowi B. Beam, który w 1933 roku odbudował destylarnię po prohibicji. Proces wytwarzania rozpoczyna się od zmielenia i wymieszania ziaren kukurydzy, jęczmienia i żyta. Mieszanka ta poddawana jest fermentacji i destylacji, po czym leżakuje w dębowych beczkach 4 lata. Bourbon o delikatnym aromacie i lekko słodkawym smaku.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 40%


Old Virginia
Kentucky Straight
Bourbon Whiskey
aged 6 years
Tradycyjna amerykańska
bourbon whisky,
d
ojrzewająca przez
co najmniej 6 lat
w dębowych beczkach.

Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 40%


 

Woodfort Reserve  Labrot&Graham
Distiller's Select, Kentucky Straight Bourbon Whiskey
(
Woodford Reserve Distillery)
Amerykański wytrawny burbon o bursztynowej barwie. Wytwarzany z 72% kukurydzy, 18% żyta (nadającego wytrawność) i 10% słodu jęczmiennego, trzykrotnie destylowany w miedzianych alembikach, beczkowany przy niskiej zawartości alkoholu i dojrzewający około 6-7 lat (w zależności od uznania Master Distillera). Po rozlaniu każda butelka opatrzona jest własnym numerem i podpisana przez mistrza destylacji Chrisa Morrisa. Trunek o wytrawnym, drewnianym aromacie, łagodny w smaku, rozgrzewający, z przyjemnie pieprznym finiszem z akcentem gorzkiej czekolady i wyczywalnymi taninami. Whisky Magazine przyznał mu najwyższą złotą rekomendację Editors Choice. Woodford Reserve jest oficjalnym bourbonem dorocznej gonitwy Kentucky Derby.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość
alkoholu: 43,2%


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego