Browar Ciechan - Alkohole Beata

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Browar Ciechan

Piwa regionalne > Browary A-F

Browar w Ciechanowie istnieje od 1864 roku. W 2002 przejął go i ponownie uruchomił Marek Jakubiak, wznawiając produkcję piwa jako Browar Gambrynus. W 2004 browar przyjął nazwę Browar Ciechanów, w 2007 roku zmienił ją na Browar Ciechan. W latach 2007-2008 browar zaczął dynamicznie rozwijać sieć dystrybucji w Polsce i wprowadzać na rynek nowe marki piwa. W 2008 wyroby Browaru Ciechan zostały wpisane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na polską Listę Produktów Tradycyjnych.

Wszystkie piwa uzyskiwane są naturalnymi metodami warzenia przy udziale tradycyjnej otwartej fermentacji. Ich smak powstaje w wyniku stosowania polskiego słodu, miodu, chmielu oraz innych składników zależnych od rodzaju piwa.
Piwa marki Ciechan mają zazwyczaj krótki termin ważności od 28 dni (piwa jasne, niepasteryzowane) do 6 miesięcy (porter).
Browar Ciechan podbił serca klientów, bo jako pierwszy zaproponował piwo niepasteryzowane, świeże, z krótką datą przydatności do spożycia.



Grand Prix
(Browar Ciechan)
American India Pale Ale. Piwo uwarzone w Browarze Ciechan przez p. Czesława Dziełaka - laureata I Warszawskiego Konkursu Piw Domowych.  Barwa bursztynowa, mętna. Piana średnio wysoka, kremowa, średnio trwała. Wyraźnie chmielowy zapach z nutami owoców tropikalnych oraz subtelnym żywicznym akcentem. W smaku słodowo-chmielowe, wyraźnie owocowe, z wyczuwalnymi nutami papai, marakui, ananasa i grepfruta, z wyraźną, niezalegającą goryczką w tle i na finiszu. Umiarkowanie wysycone CO2. Pasteryzowane.
Skład: słody pilzneński, pszeniczny, monachijski, karmelowy; chmiele Magnum, Columbus, Simcoe, Citra, Amarillo, Centennial; woda.
Ekstrakt: 15,5%
Zawartość alkoholu: 5,4%


 

Krzepiak
Bezalkoholowy napój słodowy na bazie brzeczki piwnej, o słomkowej, delikatnie mętnej barwie. Dzięki otwartej fermentacji oraz kilkunastodniowemu leżakowaniu Krzepiak jest dobrze nasyconym napojem, bogatym w substancje odżywcze. Doskonale pobudza, orzeźwia i gasi pragnienie. Brak alkoholu umożliwia spożywanie Krzepiaka przy każdej okazji. Puszysta piana i jasna, słomkowa barwa, wręcz uniemożliwiają wizualne odróżnienie od piwa. Krzepiak posiada charakterystyczny świeży, lekki zapach jabłek z domieszką mięty. Smak orzeźwiający, lekko drożdżowy, doskonale gaszący pragnienie.

Lagerowe
Piwo jasne, pełne, niefiltrowane, pasteryzowane. Smak i zapach najprawdziwszego pilznera. Lekko mętne, piana biała przez dłuższą chwilę się utrzymuje na piwie po czym powoli zaczyna opadać. W smaku na początku słodowe, później wyraźna i przyjemna chmielowa goryczka. W zapachu świeżość o kwiatowej barwie z lekką chmielową nutą. Pasteryzowane.
Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel

Gatunek: jasny lager

Barwa: słoneczno-złocista

Ekstrakt: 12,5%

Zawartość alkoholu: 6%

Maciejowe
Lekkie ciemne piwo dolnej fermentacji. Mocno brązowe, dostojnie prezentuje się w szkle, solidnie oblepiając je pianą. Perfekcyjnie pasuje na deser. Dzięki czekoladowo-kawowemu aromatowi i niskiej, praktycznie niewyczuwalnej zawartości alkoholu, jest idealnym na spotkania towarzyskie. Zapach: wyraźnie wyczuwalny karmel z subtelnym kawowym tłem, palony słód. Smak: naturalnie słodki; dominujący karmel z kawową goryczką w tle; wytrawny. Ciechan Maciejowe jest pasteryzowane i dosładzane.
Barwa: klarowna, mocno brązowa.
Ekstrakt: 11%
Zawartość alkoholu: 3,2%.


Marcowe
Piwo marcowe w stylu mocny lager,
warzone metodą dolnej fermentacji.
Przy nalewaniu kremowa i obfita piana.
W zapachu słodowo-karmelowe,
smak słodowy z dodatkiem karmelu i zboża,

w tle wyraźna goryczka

i delikatnie wyczuwalny alkohol.

Niepasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel.
Barwa: Ciemny bursztyn
Ekstrakt: 13,8%
Zawartość alkoholu: 6,2%

Miodowe

Piwo Miodowe, niefiltrowane jest słodko-gorzkim napojem o złocistej barwie i bardzo gęstej, niezbyt trwałej kremowo-białej pianie. Miód naturalny wielokwiatowy dodawany do piwa pochodzi z terenów Warmii i Mazur. W zapachu bardzo miodowe, słodkie, słodu nie czuć ale chmiel jest na granicy wyczuwalności - skrywa go aromat miodu. W smaku słodkie, lekko chmielowe, przechodzące w lekki miodowy posmak. Pasteryzowane.
Barwa: złocista, jasnobursztynowa, lekko mętna, bez osadu.

Ekstrakt: 14%
Zawartość a
lkoholu: 6,2%

Mocne
Piwo jasne, mocny lager, niepasteryzowane.
Mocne jest warzone metodą dekokcyjną
przy zachowaniu starych receptur.
Charakteryzuje się solidnym słodowym aromatem
z nutą korzennej domieszki w tle.
W smaku dominuje przyjemna goryczka,
długo utrzymująca się na podniebieniu.
Moc alkoholu jest praktycznie niewyczuwalna.
Niepasteryzowane.
Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel

Gatunek: mocny jasny lager

Barwa: bursztynowa
Ekstrakt: 14,1%
Zawartość alkoholu: 7%

Porter
Piwo w stylu porteru bałtyckiego o karmelowym aromacie i mocnym, bogatym smaku. Klarowne. Piana niezbyt obfita, karmelowy kolor dodaje piwu apetycznosci. Świetny aromat opiekanego ciemnego pieczywa, nuty palone i kawowe, w tle lekka lukrecja, mocny a zarazem lekki, wytrawny, nie czuc alkoholu. W smaku wytrawne, mocno chlebowe (głównie pumpernikiel), mocno palone, mocno kawowe, lekko nasycone jak w angielskich porterach. Piwo o jednolitym charakterze, ale zaspokoi wielu wielbicieli piw czarnych.
Pasteryzowane.
Gatunek:  Porter Bałtycki
Barwa: ciemno-wiśniowa, prawie czarna
Ekstrakt: 18,1%
Zawartość alkoholu: 9%  

Pszeniczne
Pszeniczne niefiltrowane. Można je spożyć na co najmniej dwa sposoby - opróżniając ponad połowę butelki i mieszając energicznie pozostałym piwem, następnie dolać naturalny osad drożdżowy lub napełnić szklankę bez osadu, który można skonsumować oddzielnie. W żadnym ze sposobów nie powinno się o osadzie drożdżowym zapominać, gdyż jest źródłem witamin i mikroelementów. Zapach: intensywnie zbożowy, chlebowy, w tle wyczuwalne nutki korzenne i owocowe. Smak: wyraźnie treściwy, chlebowy, wyczuwalna pszenica, goździki i banany, na finiszu przyjemna goryczka. Pasteryzowane, niefiltrowane.
Barwa: blado-żółta, mętna.
Ekstrakt: 12,1%.
Zawartość alkoholu: do 4,8%.

Stout
Ciemne piwo warzone w stylu stout metodą dekokcyjną. Zapach zdecydowanie przytłumiony,  chmiel na niskim poziomie, czyli w sam raz, wyczuwalne nuty owocowe, ale przede wszystkim palone jak to w stoutach. Dobrze zbalansowane, chmiel i paloność tworzą bardzo orzeźwiającą kompozycję. Piana  nietrwała drobno-pęcherzowa. Nasycenie bardzo dobre, nie za mocne, lekko musujące na języku. Piwo gładkie, z bardzo długim wytrawnym finiszem. Pasteryzowane.
Gatunek:  Stout
Barwa: czarna z ciemnowiśniowymi refleksami
Ekstrakt: 14%
Zawartość alkoholu: 5,4%


Wyborne
Piwo jasne, lager, z dolnej fermentacji, niepasteryzowane. Wyborne jest warzone metodą dekokcyjną przy zachowaniu starych receptur. Zapach wyraźnie zbożowy z chmielową nutą w tle. Delikatnie słodowy posmak z wyczuwalną nutą aromatycznego chmielu pozbawionego intensywnej goryczki.
Niepasteryzowane.
Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel

Gatunek: jasny lager
Barwa: złocista
Ekstrakt: 12,1%

Zawartość alkoholu: 6,2%


Ciechan Shandy
Miód i Cytryna

Radler na bazie piwa i lemoniady miodowo-cytrynowej. Barwa
żółto-mętna, obfita piana. Zapach miodowo-cytrynowy. W smaku miodowe z mocnymi cytrynowymi nutami. Mocno wysycone CO2.
Ekstrakt: 11%
Zawartość alkoholu: 2%



 
 
 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego