Browar Cornelius (Sulimar) - Alkohole Beata

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Browar Cornelius (Sulimar)

Piwa regionalne > Browary A-F

CORNELIUS to browar z Piotrkowa Trybunalskiego, który jako jeden znielicznych w Polsce produkuje piwa w oparciu o tradycyjną technologię, tylko z naturalnych składników oraz bez konserwantów, co odróżnia je od masowo produkowanych piw koncernowych. Browar szczególną wagę przywiązuje do dbałości o jakość oraz smak swoich produktów. Od samego począku ambicją właścicieli firmy była produkcja piw klasy premium. Urzeczywistniono ją w 2007 roku kiedy to w oparciu o bawarskie receptury, technologię zakupioną w Bawarii oraz pod okiem bawarskiego piwowara wyprodukowano pierwszą butelkę szlachetnego piwa pszenicznego pod marką browaru CORNELIUS. Tajemnicą piw CORNELIUS są tylko naturalne składniki, tradycyjne procesy produkcji oraz doskonała woda pobierana z własnej studni głębinowej. Browar CORNELIUS posiada mini warzelnię-laboratorium, gdzie warzy pilotażowe gatunki piwa, których smak testują i oceniają piwosze z kraju i z zagranicy.

Symbol koguta w logo Browaru Cornelius początkowo umiejscowiony był na beczce, a od 2010 r. na trwale połączony jest z logotypem browaru. Kogut nawiązuje do średniowiecznych tradycji piwowarskich. Piotrkowscy piwowarzy wywieszając u drzwi wizerunek koguta, oznajmiali posiadanie dobrego piwa.


Cornelius pszeniczny
Jasne, mocno musujące, delikatnie chmielone, o aromacie bananowo-goździkowym zawiera co najmniej 65% słodu pszenicznego. Ma słodki, lekko kwaskowaty posmak z delikatną goryczką. Fermentowane i leżakowane w butelkach zgodnie z tradycyjną technologią produkcji. Niefiltrowane, naturalnie mętne, zawiera żywe kultury drożdży. Barwa złocista, naturalnie mętna, piana biała, luźna, zanikająca, ale kilkumilimetrowy kożuszek utrzymuje się do końca. Nasycenie całkiem spore. Zapach słodowo korzenny, nawet ciekawy i dość nietypowy jak na piwo pszeniczne.
Niepasteryzowane.
Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.
Ekstrakt: 12,5%
Zawartość alkoholu: 5%

Cornelius Ciemny Pszeniczny
W smaku kwaskowo wytrawne. Mieszanka słodów palonego i pszenicznego. Goryczka z tych delikatniejszych. Zbliżone do krzyżówki koźlaka z pszenicznym, ale w sumie ciekawe i warte spróbowania. Zapach trochę mało kojarzący się z piwem pszenicznym, dominuje palony słód i wędzone owoce. Słód pszeniczny pojawia się w tle. Piana jasno beżowa, bardzo obfita, opada powoli ale dość skutecznie do cienkiego pierścienia. Nasycenie średnie. Barwa brunatna, mętna.
Pasteryzowane.
Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.
Ekstrakt: 12,5%
Zawartość alkoholu: 5%

Cornelius Koźlak
Jęczmienne piwo dolnej fermentacji. Odpowiedni dobór składników nadaje mu specyficzną rubinową barwę. Wyrazisty słodowy smak: na początku dawka kwaśnego słodu, po chwili trochę palonego słodu. Goryczka w stanie szczątkowym, z niuansem suszonej śliwki. Zapach mocno słodowy, w tle odrobina słodu palonego i owoców. Piana jasno beżowa, przy nalewaniu bardzo obfita, opada w oczach, zanikając całkowicie. Nasycenie średnie. Barwa jasnorubinowa, klarowna.
Pasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże, słód pszeniczny.
Ekstrakt: 16,5%.
Zawartość alkoholu: 6,5%

Cornelius Porter Baltic

Piwo ciemne, niefiltrowane, treściwe, o słodkawym smaku (połączenie słodu palonego z jasnym), bardzo przyjemnej i trwałej goryczce, z nutami owocowymi i akcencie gorzkiej czekolady. Duży plus: alkohol słabo wyczuwalny, pomimo 8%. Delikatny zapach palonego słodu z wyczuwalnymi nutami kawy, suszonych owoców, czekolady i lukrecji. Piwo bardzo ciemne, barwa prawie czarna; pod światło bardzo ciemny rubin. Piana beżowa, drobna, gęsta, niezbyt trwała, opada do zera. Nasycenie średnie.
Pasteryzowane.
Skład
: woda źródlana, słód jęczmienny, chmiel, drożdże browarnicze
Metoda
warzenia: dolna fermentacja
Czas leżakowania: minimum 6 tygodni.
Ekstrakt: 22%
Zawartość alkoholu
: 8%

Cornelius Miodowy
Piwo w smaku doskonale zbalansowane, bez dominacji: miodowo-kwaskowe, z pszenicznymi nutami bananowo - goździkowymi, w finale subtelna goryczka. Przyjemnie świeże i orzeźwiające. Zapach przyjemny, delikatny, miodowo-słodowo-korzenny. Piana obfita, biało-kremowa, dość luźna, niezbyt trwała. Piwo naturalnie mętne - niefiltrowane (z osadem drożdżowym), o złocistej barwie. Nasycenie średnie.
Pasteryzowane.
Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, miód akacjowy, drożdze.
Ekstrakt: 12,5%
Zawartość alkoholu: 5%

Cornelius Banan
Połączenie piwa pszenicznego ze 100% sokiem bananowym.Barwa żółta, bardzo mętna. Piana: biała, niska, szybko znika zostawiając cienki kożuszek. Zapach dość intensywny, miły, typowo pszeniczny: banany z nutami goździka tle i ociupiną chlebowościW smaku pełne i treściwe,dość słodkie, wyraźnie bananowe, z kwaskowym cytrusowym akcentem. Orzeźwiające. Nasycenie umiarkowanie średnie.
Pasteryzowane.
Składniki: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, sok bananowy (11,35%), fruktoza, regulator kwasowości, kwas cytrynowy, chmiel, naturalny aromat bananowy, drożdże.
Zawartość alkoholu: 3%.

Cornelius Cytryna
Pszeniczny radler Corneliusa. Zapach mocno cytrusowy, bez jakichkolwiek oznak typowych dla piw pszenicznych. Smak intensywny,mocno cytrusowy, kwaśny z wyraźną cytrusową goryczką. Zapach: intensywny, radlerowy, mocno cytrusowy. Piwo ma bardzo ładną bladożółtą barwę i jest przyjemnie mętne. Piana niezbyt wysoka, ale dość gęsta i całkiem długo utrzymuje się w szkle. Cornelius Cytryna jest bardzo mocno wysycone i dość treściwe.
Pasteryzowane.

Ekstrakt: 12,5%
Zawartość alkoholu: 3%

Cornelius Grejpfrut
Piwo pszeniczne górnej fermentacji z sokiem grejpfrutowym. Uważane za najlepszą owocową wariacją Corneliusa! Lekki, orzeźwiający, idealny napój gaszący pragnienie. Piwo o intrygującym, owocowo-cierpkim smaku: bomba grejpfrutowo-cytrusowa. W zapachu intensywny aromat grejpfruta i delikatny goździków, z  wyczuwalnymi po zamieszaniu nutami zbożowymi. Piwo jest mętne (na dnie osad drożdżowy), o delikatnej, złoto-różowej barwie. Piana biała i gęsta, szybko opada do cienkiego, trwałego kożucha. Nasycenie dość mocne.
Pasteryzowane.
Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, sok grejpfrutowy, drożdże.
Ekstrakt: 13%
Zawartość alkoholu: 3%

Trybunał Niefiltrowany
Piwo gatunku pils, jasne, pełne, naturalnie mętne, o dość ciemnej, miodowej barwie. Piana średnio obfita, dość szybko opadająca. Zapach delikatny, słodowo-chmielowy, z lekkimi winnymi nutami. Smak słodowy z wyraźną, lecz niezbyt intensywną chmielową goryczką, na finiszu lekka słodycz. Dobrze wysycone CO2. Piwo sesyjne, smaczne i treściwe.
"Zawiera słód jęczmienny" (w tej wersji Trybunała znajduje się słód pilzneński jasny, a z chmieli użyto Marynkę na goryczkę i Lubelski na aromat).
Pasteryzowane, niefiltrowane.
Pojemność: 0,33 l
Ekstrakt: b.d.
Zawartość alkoholu: 5%


 

Trybunał Trójsłodowy
Piwo jasne pełne, warzone tradycyjnymi metodami. Trójsłodowe, długo leżakowane. Mocny lager z dodatkiem ciemnych słodów. W zasypie słód jęczmienny, pszeniczny i karmelowy. W smaku piwo jest wyczuwalnie kwaskowe. Później dominuje słodowość i posmak karmelowy, goryczka bardzo słabo zaakcentowana. W finiszu odrobina alkoholowego ciepła. Słodowy zapach z akcentami karmelowymi. Mocno wysycone, co daje poczucie lekkości i orzeźwienia. Barwa głęboko złota, klarowna, z iskrą. Piana śnieżnobiała o drobnej fakturze, szybko opadająca do pienistej obrączki.
Pasteryzowane.
Gatunek: jasny lager
Ekstrakt: 13%
Zawartość alkoholu: 6%

Trybunał Miodowy
Piwo jasne pełne miodowe, warzone tradycyjnymi metodami. Długo leżakowane. W smaku miodowe, pozbawione nadmiaru słodyczy, wyczuwalna miła goryczka. Piwo pachnie miodem, woń jest intensywna i przyjemna, leciutkie nutki chmielowe, po zamieszaniu piwno-słodowe tło. Naturalnie mętne - niefiltrowane (osad drożdżowy). Barwa ciemnozłota z odcieniem pomarańczy. Piana niewysoka, pęcherzyki drobne i zbite, biały kożuszek towarzyszy do końca degustacji. Wysokie wysycenie dodające lekkości.
Pasteryzowane.
Gatunek: lager aromatyzowany
Ekstrakt: 13,5%
Zawartość alkoholu: 5,5 %

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego