Browar Fortuna - Alkohole Beata

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Browar Fortuna

Piwa regionalne > Browary A-F

Obecny browar w Miłosławiu został wybudowany w 1889 roku jako ukoronowanie wielowiekowych tradycji piwowarskich w regionie. Po zawirowaniach własnościowych u progu II Wojny Światowej i w epoce socjalizmu, w 1995 roku zrujnowany, wyeksploatowany i pozbawiony dobrego imienia browar odzyskali spadkobiercy przedwojennych właścicieli. Dwa lata później powstał Browar "Fortuna" Sp. z o.o. z zamiarem przywrócenia browarowi dawnego splendoru i ożywienia wielowiekowej tradycji piwowarskiej. Wiosną 2011 roku browar został sprzedany firmie IBG DWA Sp. z o.o. z siedzibą w Kielcach. Tworzą ją Polacy i Belgowie od lat działający na rynku piwa, zarówno w Polsce jak i poza granicami naszego kraju. Oznacza to, że browar w Miłosławiu zyskał ogromne wsparcie merytoryczne w zakresie produkcji i sprzedaży piwa.
Piwa Miłosław fermentują w tradycyjnych, otwartych kadziach, tylko z naturalnych składników. Browar Fortuna jako jeden z nielicznych w Polsce browarów nadal stosuje tę naturalną metodę otwartej fermentacji, dzięki której piwa powstają niespiesznie, tak jak chciała natura. Dzięki swobodnemu dostępowi do tlenu drożdże mają idealne warunki do rozwoju, co w efekcie daje niepowtarzalny, świeży smak i bogaty aromat.


Fortuna Czarne
Ciemne słodowe piwo dolnej fermentacji, fermentujące w niskich temperaturach w tradycyjnych otwartych kadziach. Jak w przypadku wielu piw ciemnych, długo leżakuje. W skład receptury wchodzi słód karmelowy, palony w browarze Miłosław oraz wyciąg z orzeszków drzewa kola. Niezwykły smak tego piwa jest połączeniem delikatnie gorzkiego, palonego słodu zrównoważonego dawką zaskakującej słodyczy. Na podniebieniu praktycznie nie wyczuwa się alkoholu. Fortuna Czarne jest orzeźwiająca, a przy tym może być pite jako piwo deserowe.
Zawartość alkoholu: 5,8%

Fortuna Miodowe
Ciemne słodowe piwo dolnej fermentacji, fermentujące w niskich temperaturach w tradycyjnych otwartych kadziach, długo leżakujące. W skład receptury wchodzi słód karmelowy, palony w browarze Miłosław oraz naturalny miód pszczeli. Aromat tego piwa to połączenie słodyczy miodu oraz palonych ciemnych słodów. W smaku towarzyszy mu odpowiednio dobrana chmielowa goryczka. "Miodowe" sprawdza się jako towarzysz intensywnych w smaku mięsnych dań oraz samodzielnie w roli płynnego deseru. Choć nie jest to piwo do picia na co dzień, pasuje do każdej okazji.
Zawartość alkoholu: 5,6 %

Fortuna Śliwkowa
Piwo dolnej fermentacji z dodatkiem naturalnego soku śliwkowego. Barwa czerwono-fioletowa. Obfita, niezbyt trwała piana. Przyjemny zapach przejrzałych śliwek. W smaku śliwkowe, słodkie, o prawie niewyczuwalnej goryczce.
Pojemność: 0,5 l
Ekstrakt: b.d.
Zawartość alkoholu: 5,3%

Fortuna Wiśniowa
Orzeźwiające piwo z dodatkiem naturalnego soku owocowego i pszenicy niesłodowanej. Intrygujący smak: nuty wiśni, wina, migdałów i dębu. Doskonale gaszące pragnienie. Piwo to zawdzięcza swój niezwykły smak fermentacji w otwartych kadziach, długiemu okresowi leżakowania i naturalnemu sokowi wyciśniętemu z wiśni. W smaku wyczuwa się owocową kwaskowość oraz słodycz nieco łagodzącą chmielową goryczkę.
Zawartość alkoholu: 5,1 %

Miłosław Marcowe
Miłosław Marcowe to tradycyjny europejski lager, najczęściej warzony na Oktoberfest, będący doskonałą alternatywą dla "jasnego pełnego". Swój pełny, słodowy smak Miłosław Marcowe zawdzięcza połaczeniu kilku szlachetnych odmian słodów. Lekka chmielowa goryczka idealnie równoważy słodowość piwa, co sprawia, że Marcowe przyjemnie orzeźwia zmysły. Po nalaniu do pokala piwo tworzy gęstą pianę, która skrywa piekną, złotą barwę piwa. Zalecana temperatura spożycia: 4-6°C.
Zawartość alkoholu: 6 %

Miłosław Niefiltrowane
Miłosław Niefiltrowane to naturalnie mętne, rześkie jasne piwo o tradycyjnym smaku. Piwo dolnej fermentacji, pasteryzowane. Zawiera słód jęczmienny i pszenicę niesłodowaną. Zawiera osad drożdżowy.
Powstaje tak, jak w czasach, gdy nie znano jeszcze technologii filtracji. W trakcie leżakowania drożdże niespiesznie osiadają na dnie zbiornika. Niewielką ich część można odnaleźć w butelce z piwem. Zalecana temperatura spożycia: 4-6°C
Zawartość alkoholu: 5,5%


Miłosław Pilzner
Pilzner to najpopularniejszy w Polsce gatunek piwa. Wystarczy jeden łyk "Miłosławia", żeby przekonać się, że nie jest to kolejne "piwo jasne pełne". Swój odmienny smak i aromat zawdzięcza zarówno otwartej fermentacji, jak i użytym do jego produkcji odmianom chmielu. Korzystają z niego tzw. browary "rzemieślnicze", które produkują swe niezwykłe produkty dla mniejszych grup konsumentów, poszukujących odmiany w świecie piwa.
Zawartość alkoholu: 5,4 %

Komes Porter Bałtycki
Piwo o czarnej, prawie nieprzejrzystej barwie i obfitej, beżowej, trwałej pianie. W zapachu palono-kawowe z nutami czekoladowymi. W smaku wytrawne, palono-słodowe, z kawową nutą, sublelną słodyczą i wędzonym akcentem. Piwo rozgrzewające - warzone na zimę w limitowanej ilości. Zdobyło złoty medal na European Beer Star 2013  w Bawarii - najbardziej prestiżowym i największym konkursie piwnym w Europie i trzecim najważniejszym na świecie.
Pojemność: 0,5 l
Ekstrakt: 21%
Zawartość alkoholu: 9%

Komes Podwójny Ciemny
Piwo ciemne,
górnej fermentacji, refermentowane w butelce - z upływem czasu staje się mocniejsze i bardziej wytrawne.
Barwa ciemnobursztynowa, obfita i niezbyt trwała piana. Zapach owocowo-karmelowy, delikatnie palony, z winnymi nutami. W smaku słodowe, z owocowymi i winnymi nutami, delikatnym kwaskiem oraz karmelowym finiszem. Mocno wysycone CO2.
Ekstrakt: 15%
Zawartość alkoholu: 15 %


Komes Poczwórny Bursztynowy
(Browar Fortuna)  
Ciemne mocne piwo, refermentowane w butelce, o bursztynowej barwie, chmielone na zimno kompozycją kilku odmian chmielu, warzone z dodatkiem słodu palonego. W ciągu 18 miesięcy trwałości Komes Bursztynowy będzie zmieniał swój smak: od świeżego i owocowego do wytrawnego i złożonego. Mocno wysycone CO2. Zalecana temperatura spożycia: 10-12°C.
Ekstrakt: 19,5%
Zawartość alkoholu: 10%

Komes Porter Bałtycki
Piwo o czarnej, prawie nieprzejrzystej barwie i obfitej, beżowej, trwałej pianie. W zapachu palono-kawowe z nutami czekoladowymi. W smaku wytrawne, palono-słodowe, z kawową nutą, sublelną słodyczą i wędzonym akcentem. Piwo rozgrzewające - warzone na zimę w limitowanej ilości. Zdobyło złoty medal na European Beer Star 2013  w Bawarii - najbardziej prestiżowym i największym konkursie piwnym w Europie i trzecim najważniejszym na świecie.
Pojemność: 0,5 l
Ekstrakt: 21%
Zawartość alkoholu: 9%


Komes Potrójny Złoty
Mocne piwo górnej fermentacji o złotej barwie i obfitej, dość trwałej pianie. Piwo refermentujące w butelce. Zapach słodowo-owocowy z chlebowymi nutami. W smaku mocno słodowe, cytrusowe, z nutami jabłek, gruszek i pigwy oraz lekko winnym tłem. Treściwe. Mocno wysycone CO2.
Ekstrakt: 19%
Zawartość alkoholu: 9%


 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego