Browar Kormoran - Alkohole Beata

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Browar Kormoran

Piwa regionalne > Browary G-P

Browar Kormoran w Olsztynie został założony w 1993 przez grupę miłośników piwa. Celem pasjonatów było stworzenie marki piwa tylko z naturalnych składników, opartych o tradycyjne receptury i metody warzenia. Piwo leżakowane jest przez okres związany z cyklem indywidualnego dojrzewania, chociaż wiąże się to z pewnymi ograniczeniami. Browar wyszedł naprzeciw oczekiwaniom klientów, mających dość standartowych, stabilizowanych i pasteryzowanych piw, o niemal jednakowym smaku. Podobnie jak nieliczne regionalne browary, Kormoran zainwestował w wytwory naturalne, tj. niepasteryzowane i niefiltrowane. Browar był wielokrotnie nagradzany za wysoką jakość piwa. Zbiera liczne nagrody i wyróżnienia nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Kilkukrotnie przyznano mu laury konsumenta. W 2004 marka Cherry Beer (Wiśnia w Piwie) otrzymała drugie miejsce w konkursie European Beer Star. Otrzymał tytuł Browaru Roku 2009, przyznanego przez Euro-Partner.


Gruit Kopernikowski  - NOWOŚĆ!

Pierwsze w Polsce lawendowe piwo bezchmielowe. Projekt realizowany przy współpracy Browaru Kormoran i Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie.
Interesujący s
kład: woda, słód jęczmienny i pszeniczny, drożdże, lawenda (0,3%), jałowiec, piołun.

Metoda warzenia: tradycyjna, górna fermentacja, niefiltrowane.
Pasteryzacja: pasteryzowane

Gatunek piwa: bezchmielowe, lawendowe

Zawartość alkoholu: 4,5%
Ekstrakt: 12,5%

Barwa: żółta z naturalnym osadem
Pojemność: butelka 0,5 l


Kormoran Ciemny
Na smak tego piwa składają się słody jasne, trzy rodzaje słodów karmelowych, słód prażony i palony. Całości dopełnia użycie płatków owsianych (16%) nadających mu pełni i okrągłości. Piwo to ma niski poziom alkoholu, ale bardzo bogaty i złożony smak. Znajdziemy w nim nuty karmelowe, czekoladowe, kawowe przeplatane cytrusowo-kwiatowymi aromatami chmielu Cascade.
Metoda warzenia: tradycyjna
Pasteryzacja: pasteryzowane
Gatunek piwa: ciemne
Zawartość alkoholu: 4,5%
Ekstrakt: 12,5%
Barwa: ciemno-brązowa
Pojemność: butelka 0,5 l

Kormoran Jasny
Piwo typowo chmielowe uzupełnione subtelnym biszkoptowym posmakiem. Przy komponowaniu jego smaku użyto pięć klasycznych, europejskich odmian chmielu. Trzy z nich to odmiany polskie: goryczkowa Marynka, goryczkowo-aromatyczna Sybilla oraz aromatyczny Lubelski. Pozostałe to odmiany naszych sąsiadów: Żatecki pochodzący z Czech i niemiecki Tettnanger.
Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel.
Metoda warzenia: tradycyjna
Pasteryzacja: pasteryzowane
Gatunek piwa: jasne
Zawartość alkoholu: 4,9%
Ekstrakt: 12,5%
Barwa: złocista
Pojemność: butelka 0,5 l

Kormoran jasny niefiltrowany

Wersja niefiltrowana Kormorana Jasnego o intensywnej nucie chmielowej. Do warzenia użyto pięciu odmian chmielu, w tym trzy polskie (goryczkowa Marynka, goryczkowo-aromatyczna Sybilla, wybitnie aromatyczny Lubelski) oraz czeski Żatecki i niemiecki Tettnanger. Piwo o niepowtarzalnym aromacie i smaku delikatnie uzupełnionym subtelnym biszkoptowym posmakiem.

Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel.
Metoda warzenia: tradycyjna
Pasteryzacja:
pasteryzowane
Gatunek piwa: jasne
Zawarto
ść alkoholu: 4,9%
Ekstrakt: 12,5%
Barwa: z
łocista
Pojemność: butelka 0,5 l

Krzepkie
Strong lager – piwo jasne mocne. Doskonale na chłodniejsze jesienne dni, bądź wiosną. Czyste w smaku, słodkawe, ale nie mdłe, dobrze odfermentowane. Doskonale sprawdza się jako piwo biesiadne, którego łagodne cechy zyskują mu zwolenników. Najmocniejsze piwo jasne Kormorana.
Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel.
Metoda warzenia: tradycyjna
Pasteryzacja: pasteryzowane
Gatunek piwa: lager jasny
Zawartość alkoholu: 7,4%
Ekstrakt: 14,5%
Barwa: złocisto-miodowa
Pojemność: butelka 0,5 l

Miodne

Ciemne piwo z miodem. Bogaty kawowo-czekoladowy smak piwa z delikatnym chmielowym finiszem uzupełniony o aksamitną i delikatną słodycz wielokwiatowego miodu z Warmii.

Składniki: woda, słody jęczmienne: pilzneński, karmelowy, palony; naturalny miód, aromat naturalny, chmiel, drożdże
Metoda warzenia: tradycyjna
Pasteryzacja:
pasteryzowane
Gatunek piwa: ciemne
Zawarto
ść alkoholu: 5,7%
Ekstrakt: 15,5%
Barwa: ciemno bursztynowa
Pojemność: butelka 0,5 l

Olsztyńskie

Doskonale zrównoważony słodowo-chmielowy lager. Na bogaty smak piwa składają się słody jasne, a delikatna karmelowość pochodzi od produkowanego w browarze prażonego słodu. O jego chmielowym aromacie decyduje tylko jeden gatunek chmielu - aromatyczna Sybilla.

Składniki: woda, słody jęczmienne (jasny i ciemny), chmiel.
Metoda warzenia: tradycyjna
Pasteryzacja:
pasteryzowane
Gatunek piwa:
jasny lager
Zawarto
ść alkoholu: 5,2%
Ekstrakt: 12,5%
Barwa: jasno-bursztynowa
Pojemność: butelka 0,5l

Orkiszowe
Dwuetapowa fermentacja: najpierw fermentacja dolna – dla wydobycia niezwykle przyjemnego, czystego zapachu i smaku orkiszu, następnie fermentacja górna, wydobywająca pszeniczne cechy. Dzięki temu piwo jest delikatne, czyste w smaku, a jednocześnie nieco przyprawowe.
Składniki: woda, słód jęczmienny 55%, orkisz 45%, drożdże, chmiel
Metoda warzenia: tradycyjna, niefiltrowane
Pasteryzacja:
pasteryzowane
Gatunek piwa: jasne
Zawarto
ść alkoholu: 5,1%
Ekstrakt: 12,5%
Barwa: s
łomkowo złocista
Pojemność: butelka 0,5l

Orkiszowe z miodem

Piwo orkiszowe wzbogacone wiosennym, wielokwiatowym miodem. Delikatne, łagodne i rześkie. Brak typowej goryczki. Kwaskowate posmaki pszeniczne doskonale komponują się ze słodyczą miodu.
Sk
ładniki: woda, słód jęczmienny 55%, orkisz 45%, naturalny miód, drożdże, chmiel, naturalny aromat Metoda warzenia: tradycyjna, niefiltrowane
Pasteryzacja: pasteryzowane
Gatunek piwa: jasne
Zawartość alkoholu: 5,1%
Ekstrakt: 14,5%
Barwa: miodowa
Pojemność
: butelka 0,5 l

PLON
Piwo w stylu IPA, górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane. Chmielone świeżymi, niesuszonymi szyszkami chmielu polskiej odmiany Sybilla. Barwa ciemnobursztynowa, delikatnie mętna. Zapach słodkich owoców z chmielową nutą. Obfita piana, dość trwała. W smaku słodowe, półwytrawne, z lekką nutą karmelu i przyjemną wyraźną goryczką (50 IBU). Średnie wysycenie CO2.
Pojemność: 0,5 l
Ekstrakt: 16%
Zawartość alkoholu: 6,2
%

Podróże Kormorana - American IPA
Piwo oszałamiające aromatami amerykańskich chmieli, kwiatów, sosnowego lasu, cytrusów i owoców tropikalnych. W smaku zdecydowana goryczka i chmielowość na słodowym tle, z nutami żywiczności i owoców tropikalnych. Wysycenie umiarkowane. Piwo dobrze zbalansowane i bardzo orzeźwiające.
Metoda warzenia: tradycyjna, górna fermentacja, niefiltrowane
Pasteryzacja: pasteryzowane
Gatunek piwa: AIPA
Zawartość alkoholu: 6%
Ekstrakt: 16%
Barwa: bursztynowa, mętna
Pojemność: butelka 0,5 l

Podróże Kormorana - Weizenbock

Ciemne, mocne, rześkie piwo pszeniczne. Synteza owocowej, pikantnej smakowitości piw pszenicznych, z karmelowo-chlebową treściwością piw w typie koźlak. Piękny kolor, gęsta piana, aromat fig, rodzynek i suszonych śliwek ukrywający rozgrzewające właściwości alkoholu. Dobrze pasuje do deserów.

Składniki: woda, słody jęczmienne, słody pszeniczne, orkisz, miód, chmiel, drożdże.
Metoda warzenia: tradycyjna, górna fermentacja, niefiltrowane
Pasteryzacja:
pasteryzowane
Gatunek piwa: weizenbock
Zawarto
ść alkoholu: 6,6%
Ekstrakt: 16,5%
Barwa: m
ętna, ciemno-bursztynowa
Pojemność: butelka 0,5 l

Podpiwek Warmiński
Doskonały napój izotoniczny, zawierający witaminy i minerały. Doskonale gasi pragnienie, uzupełnia mikro i makroelementy, dostarcza energii. Polecany po wysiłku fizycznym, na upalne dni oraz dla poprawienia nastroju i samopoczucia. Podpiwek powstaje w procesie identycznym jak piwa. Jedynążnicą jest fermentacja zatrzymywana, by drożdże nie wytworzyły więcej niż 0,5% alkoholu.
Składniki: woda, słody jęczmienne (pilzneński, karmelowy, palony), cukier, chmiel, drożdże.
Metoda warzenia: tradycyjna
Pasteryzacja:
Pasteryzowane.
Gatunek: napój s
łodowy
Zawarto
ść alkoholu: do 0,5%
Barwa: ciemno-wi
śniowo-brązowa
Termin przydatno
ści do spożycia: 3 miesiące
Pojemność: butelka 0,5 l

Porter Warmiński
Treściwe piwo o wyjątkowym, aksamitnym smaku, głębokim kolorze i wspaniałym aromacie. Porter Warmiński był wielokrotnie nagradzany m.in.: 2x I miejsce na Gwiazdkowej Porterowej Degustacji w Moskwie oraz złoty medal na European Beer Star 2012.
Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzneński, karmelowy, palony, chmiel, drożdże.
Metoda warzenia: tradycyjna, fermentacja bezciśnieniowa, leżakowanie min. 21 tygodni, niefiltrowane.
Pasteryzacja: pasteryzowane.
Gatunek piwa: Porter
Zawartość alkoholu: 9%
Ekstrakt: 21%
Barwa: czarna z rubinowymi przebłyskami
Pojemność: butelka 0,5 l

Rześkie
Orzeźwiający lager wzbogacony walorami polskich chmieli odmian Marynka i Lubelski.
Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel.
Metoda warzenia: tradycyjna, dolna fermentacja
Pasteryzacja:
niepasteryzowane
Gatunek piwa: Lager jasny
Zawarto
ść alkoholu: 5,6%
Ekstrakt: 11%
Barwa: s
łomkowo złocista
Pojemność: butelka 0,5 l

Świeże
Piwo jasne, długo lagerowane (leżakowane w zbiorniku w temperaturze bliskiej 0°C), o lekko słodkawym, delikatnym smaku.  Posiada słodowo-chmielowy bukiet, wysoką klarowność i odpowiednie nasycenie dwutlenkiem węgla.
Składniki: Woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże piwowarskie.
Metoda warzenia: Tradycyjna, dolna fermentacja
Pasteryzacja: niepasteryzowane
Gatunek piwa: Lager jasny
Barwa: Słomkowo-złocista
Zawartość alkoholu: 6,6%
Pojemność: butelka 0,5 l

Warnijskie
Do warzenia tego piwa wykorzystano cztery słody: jęczmienny, pszeniczny, żytni, karmelowy i cztery odmiany zbóż: orkisz, owies, płaskurkę i pszenżyto. Dzięki tak bogatemu zasypowi powstaje piwo lekkie, a jednocześnie bogate w słodowo-chlebowe smaki z nutą kwaskowatości pszenicy. Wszystko to nakryte gęstą białą pianą.
Składniki: woda, słód jęczmienny, orkisz, słód pszeniczny, owies, płaskurka, słód żytni, pszenżyto, słód karmelowy, chmiel, drożdże.
Metoda warzenia: tradycyjna, niefiltrowane
Pasteryzacja: pasteryzowane
Gatunek piwa: jasne, wielozbożowe
Zawartość alkoholu: 5,1%
Ekstrakt: 12,5%
Barwa: słomkowo złocista
Pojemność: butelka 0,5 l

 

Piwa smakowe

Jabłko w piwie

Orzeźwiające piwo z sokiem z jabłek: zielonej, twardej i kwaskowatej antonówki, słodko-kwaśnego lobo, idared, cortland oraz vista bella.

Składniki: Woda, słód jęczmienny, naturalny sok jabłkowy, cukier, chmiel, aromat naturalny
Metoda warzenia: Tradycyjna, fermentacja dolna
Pasteryzacja:
pasteryzowane
Gatunek piwa: Piwo o smaku jab
łkowym
Barwa: z
łocista
Zawarto
ść alkoholu: 4,5%
Pojemność: butelka 0,5l

Szoko

Ciemne piwo o smaku gorzkiej czekolady "szokująco pobudzające zmysły". Treściwe, aksamitne, z delikatną chmielową gorycz pokrytą czekoladowo–karmelową słodyczą.
Sk
ładniki: woda, słód jęczmienny jasny, słody jęczmienne ciemne, cukier, chmiel, aromat czekoladowy.
Metoda warzenia: tradycyjna
Pasteryzacja: pasteryzowane
Gatunek piwa: ciemne o smaku czekoladowym
Zawartość alkoholu: 5,8%
Ekstrakt: 16,5%
Barwa: ciemno-wiśniowo-brązowa
Termin przydatności do spożycia: 6 miesięcy
Pojemność
: butelka 0,5 l


Śliwka w piwie
Piwo z dodatkiem soku ze śliwek: węgierki łowicka, węgierki i mirabelki. Sekretem bogatego smaku Śliwki w piwie jest dobór odpowiednich, tradycyjnych odmian śliwek i czas leżakowania piwa z owocami.
Składniki: woda, słód jęczmienny, zagęszczony sok śliwkowy (5%), cukier, chmiel, aromat naturalny
Metoda warzenia: Tradycyjna, fermentacja dolna
Pasteryzacja:
pasteryzowane
Gatunek piwa: Piwo o smaku
śliwkowym
Barwa: bursztynowa
Zawarto
ść alkoholu: 4,4%
Pojemność: butelka 0,5 l

Wiśnia w Piwie

Lekkie, smakowite, orzeźwiające, jasne piwo z dodatkiem naturalnego soku wiśniowego i odrobiną cukru dla złamania wiśniowej kwaskowatości.

Składniki: Woda, słód jęczmienny, naturalny sok wiśniowy, cukier, chmiel, aromat naturalny
Metoda warzenia: Tradycyjna, fermentacja dolna
Pasteryzacja:
pasteryzowane
Gatunek piwa: Piwo o smaku wi
śniowym
Barwa: Czerwona
Zawarto
ść alkoholu: 5,2%
Pojemność: butelka 0,5 l

 
 
 
 
 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego