Browar na Jurze - Zawiercie - Alkohole Beata

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Browar na Jurze - Zawiercie

Piwa regionalne > Browary G-P
 

Browar na Jurze w Zawierciu został założony w 1997 roku. Posiada własne ujęcie wody. Woda bez zanieczyszczeń bakteriologicznych pochodzi z podziemnych formacji wapienia muszlowego leżących na głębokości 125 metrów. Każde z piw jest odrębnie warzone, fermentowane i odpowiednio leżakowane. Zakład specjalizuje się w warzeniu piw typu pilzneńskiego oraz górnej fermentacji. Wszystkie produkty są warzone tradycyjną metodą, piwa typu lager są pasteryzowane i dojrzewają w niskich temperaturach. Browar wytwarza rocznie około 20 tysięcy hektolitrów piwa, które jest sprzedawane w szklanych butelkach i w beczkach typu keg.
Przy Browarze od 1999 roku istnieje stylizowana na kamienną austerię restauracja Karczma U Stacha.
Od 2011 roku z
Browarem na Jurze współpracuje kontraktowy Browar Pinta, który okazjonalnie wynajmuje instalację browarniczą i produkuje w Zawierciu piwa pod własną marką Pinta.



Jurajskie Bursztynowe
/ Zawiercie Bursztynowe

Piwo górnej fermentacji, o ciemnobursztynowej barwie. Piana umiarkowana, niezbyt trwała. Zapach przyjemny, chmielowo-słodowy, lekko biszkoptowy. W smaku słodowe, dość goryczkowe (ale nie „ściągające”). Dobre wysycenie CO2. Piwo smaczne, dobrze wyważone, podobne do angielskiego pale ale.
Pojemność: 0,5 l
Ekstrakt 13,1%
Zawartość alkoholu: 5,6%

Jurajskie Stout Czekoladowe
/ Zawiercie Czekoladowe

Stout o ciemnobrązowej barwie, klarowny. Niewysoka, beżowa, dość trwała piana. Zapach palono-kawowo-karmelowy. W smaku goryczkowo-karmelowe, z kawowymi nutami, delikatnym kwaskiem i subtelnym gorzko-czekoladowym akcentem. Wysycenie CO2 dość wysokie.
Pojemność: 0,5 l
Ekstrakt: 13,1 %
Zawartość alkoholu: 5,6 %


Jurajskie Jasne Pełne
Piwo jasne pełne, dolnej fermentacji. Barwa słomkowa, piana nieduża lecz dość trwała (kożuszek). Chlebowy zapach z karmelową nutą. W smaku jednocześnie słodkie i wytrawne, z karmelowym akcentem i ziołową goryczką. Średnie wysycenie CO2. Pasteryzowane.
Pojemność: 0,5 l
Ekstrakt 11,5%
Zawartość alkoholu: 4,9%

Jurajskie Miodowe
Piwo jasne dolnej fermentacji, o złotej barwie i delikatnej pianie. M
iodowo-słodowo-chmielowy zapach. W smaku wyraźnie goryczkowe na miodowym tle, harmonijnie zrównoważone. Orzeźwiające, nie za słodkie. Średnie wysycenie CO2. Pasteryzowane.
Pojemność: 0,5 l
Ekstrakt 13,1%
Zawartość alkoholu: 5,6%

Jurajskie Mocne
Piwo o barwie j
asnego bursztynu. Niewysoka, szybko znikająca piana. Intensywny słodowo-zbożowy zapach, z nutami pieczywa, chmielu i miodu. W smaku słodowe, trochę chlebowe, z owocową nutą i średnio intensywną goryczką. Niskie wysycenie CO2. Pasteryzowane.
Pojemność: 0,5 l
Ekstrakt 13,1%
Zawartość alkoholu: 6,5%

Jurajskie Pils
Piwo o słomkowej barwie.
Niewielka, szybko znikająca piana. Delikatny słodowy zapach z lekkim maślano-biszkoptowym akcentem. W smaku słodkawe, słodowe, z kwiatowymi i maślano-biszkoptowymi nutami, niezbyt intensywna goryczka. Niskie wysycenie CO2. Pasteryzowane.
Pojemność: 0,5 l
Ekstrakt 9%
Zawartość alkoholu: 4%

Jurajskie Pszeniczne Ciemne
Piwo pszeniczne niefiltrowane, górnej fermentacji. C
iemnobrązowa, herbaciana barwa. Obfita piana, dość trwałą. Drożdżowy zapach z bananowymi, goździkowymi i korzennymi nutami. W smaku zawiesiste, treściwe, słodko-kwaskowo-cierpkie. Wyczuwalne banany, karmel, goździki, drożdże i chlebowość oraz gorzkawa "przypalana" goryczka. Na dnie butelki drożdżowy osad. Orzeźwiające. Dobrze wysycenie CO2. Pasteryzowane.
Pojemność: 0,5 l
Ekstrakt 13,1%
Zawartość alkoholu: 5,6%

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego