Browar Pinta - Alkohole Beata

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Browar Pinta

Piwa regionalne > Browary G-P

Browar kontraktowy Pinta to projekt trzech pasjonatów, domowych piwowarów, którzy postanowili przybliżyć polskim konsumentom mało popularne w Polsce style piwne. Wynajmują w tym celu instalację browarniczą Browaru na Jurze (Zawiercie) i produkują tam piwa pod własną marką - Pinta.

Z wpisu na forum Browar.biz:
"
28 marca 2011 roku wystartował projekt PINTA. Na pierwszy ogień wypuszczamy American India Pale Ale. Warzymy dziś od szóstej rano. Zatarliśmy już pierwszą warkę, za chwilę do kotła powędruje niemała ilość Simcoe, Amarillo a do whirlpoola Cascade i Citra. Cała akcja trwa w zaprzyjaźnionym browarze na Jurze. Projekt PINTA jest po to, żeby w Polsce powstawały piwa niezwykłe. Pinta to Grzesiek Zwierzyna i Marek Semla. Pomaga nam Ziemek Fałat (receptury). Bezpośrednią Inspiracją jest duński Mikkeler - to piwowarzy domowi, którzy z powodzeniem wynajmują komercyjne browary do warzenia najbardziej szalonych piw. W Polsce też tak można! Nasze plany? Piwa dostępne w butelkach i w kilku miejscach z beczki. AIPA już się warzy, a do końca roku zaplanowaliśmy jeszcze 9 innych piw.
Nie ma że się nie da!!!" (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=92077)
Da się! Browar od chwili powstania dwukrotnie otrzymywał przyznawany przez użytkowników Polskiego Serwisu Piwnego tytuł „Browaru Roku” - w 2011 i 2012 r.

Pinta – jednostka objętości/pojemności stosowana głównie w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii oraz Irlandii - 0,473176473 litra.



Angielskie Śniadanie
Piwo pasteryzowane, pełne angielskiego słodu i chmielu extra-tradycyjne piwo w stylu Extra Special Bitter (ESB). PINTA Angielskie Śniadanie to wyjątkowo soczyste i solidne piwo na specjalne okazje. Angielskie ingrediencje: jęczmień odmiany Maris Otter i wielka ilość chmielu East Kent Golding to baza naszego specjału. Spożywać na zimno.
Skład: słód Muntons Whole Blend Maris Otter, słody Weyermann®: pale ale, Caramunich® (II + III), Carared®: chmiel East Kent Golding (UK), drożdże Safale S-04.
Opakowanie: butelka 0,5 l
Ekstrakt: 14%
Zawartość alkoholu: 5,3%

Atak Chmielu

Fantantazyjnie nachmielone piwo w stylu American India Pale Ale.
Czerwono-miedziane, tre
ściwe, ze smakiem i aromatem cytrusowym, kwiatowym, żywicznym, sosnowym i owocowym, pochodzącym od amerykañskiego chmielu. Doskonale wyważone, gorzkie, owocowe, leśne, orzeźwiające, wyśmienite piwo.
Skład: słody Weyermann®: pale ale, melanoidynowy, Carahell®, Carapils®; chmiele (USA): Citra, Simcoe, Cascade, Amarillo; drożdże Safale US-05.
Opakowanie: butelka 0,5 l
Ekstrakt: 15,1%
Zawartość alkoholu:
6,1%


B-Day Lądowanie w Bawarii
Piwo pasteryzowane w stylu Weizen IPA, uwarzone wspólnie przez Pintę, AleBrowar i Piwotekę Narodową. Bardzo ciekawa i udana hybryda piwa pszenicznego w stylu bawarskim z India Pale Ale w stylu amerykańskim. Barwa ciemnego bursztynu, klarowna. Piana obfita, średnio trwała. Zapach goździkowo-bananowy (jak w piwie pszenicznym), z chmielowymi, owocowymi, słodowymi, karmelowymi i chlebowymi nutami. W smaku dominuje mocna chmielowa goryczka, w tle kwaskowość i drożdżowość, z akcentami owoców tropikalnych, traw i żywic. Finisz goryczkowy, wytrawny, długi i przyjemny. Wysycenie średnio-wysokie. Piwo oryginalne, smaczne, dość treściwe i pijalne.
Skład: słody Weyermann®: pilzneński, pszeniczny jasny, pszeniczny ciemny, Carared®, Caraaroma®, Carawheat®, pszeniczny czekoladowy, melanoidynowy; chmiele: Citra, Cascade, Centennial; drożdże Safbrew WB-06.
Pojemność: 0,5 l
Ekstrakt: 13,1%
Zawartość alkoholu: 5%

Czarna Dziura
Słodko-gorzkie piwo w stylu Dark Lager, niefiltrowane, pasteryzowane. Wyczuwalne orzechy włoskie, gorzka czekolada i delikatny aromat chmielu z Hallertau.
Skład: słody Weyermann®: pilzneński, monachijski (II), Carafa® (III) Special, ekstrakt słodowy barwiący Sinamar®; chmiele Tradition (DE), Spalt Select (DE), drożdże Saflager W 34/70.
Opakowanie: butelka 0,5 l
Ekstrakt: 11,5%
Zawartość alkoholu: 4,5%

Dobry Wieczór
Piwo pasteryzowane. Przypomina ciastko czekoladowe posypane płatkami owsianymi. Pierwszy w Polsce rzemieślniczy Stout Owsiany nawarzony przez PINTĘ po raz pierwszy w 2011 jako "Wesołych Świąt". Zalecana temperatura spożycia: 12-13°C.
Skład: słody Weyermann®: pale ale, Caramunich® (II), Caraaroma® (II), Carafa® (I), płatki owsiane; chmiel East Kent Golding (UK), drożdże Safale US-04.
Opakowanie: butelka 0,5 l
Ekstrakt: 13,1%
Zawartość alkoholu: 4,5%

Dymy Marcowe
C
iemne, aromatyczne piwo w stylu Rauchmärzen (Marcowe Dymione). Niepowtarzalny aromat słodu wędzonego dymem z drewna buku, treściwość słodu karmelowego i starannie wyważona reprezentacja chmielu. Zrodzone i od stuleci warzone w Bambergu (Północna Frankonia). Fermentowane z użyciem drożdży Saflager W 34/70 w temp. 11°C.
Skład: słody Weyermann®: dymiony jęczmienny, monachijski (II), Caramunich® (III), Carafa® Special Typ 3: chmiel Tradition (DE), drożdże Saflager W 34/70.

Opakowanie: butelka 0,5 l
Ekstrakt: 13,1%
Alkohol: 5%

 

Dyniamit
Sezonowe piwo w stylu Pumpkin Ale, o barwie ciemnej pomarańczy. Autorska interpretacja amerykańskiej specjalności w stylu Pumpkin Ale. PINTA Dyniamit warzona z dużym dodatkiem pieczonej dyni, naturalnie aromatyzowana cynamonem, goździkami i imbirem. Fermentowana drożdżami Safbrew T-58 w temp. 19°C.
Skład: dynia pieczona; słody Weyermann®: pale ale, Carapils®, Carared®; słód Biscuit; chmiele: Fuggles (UK), Palisade (US); goździki, cynamon, imbir, mech irlandzki, drożdże Safbrew T-58.
Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.

Pojemność: 0,5 l
Ekstrakt: 16,5%
Zawartość a
lkoholu: 6%


 

Jak w Dym
Pierwszy polski Koźlak Podwędzany. Ciemne, gęste, przydymione piwo w stylu Rauchbock - Koźlak Dymiony (Niemcy - Bamberg). Zawiera słody wędzone dymem z buku i orzecha. Fermentowane z użyciem drożdży Saflager W 34/70 w temp. 9°C. Zalecana temperatura spożycia: 6-8°C. Pasteryzowane.
Skład: słody Weyermann®:: wędzony, monachijski (II), Caramunich® (II), Carafa® Special (I), słód PINTA orzechowy wędzony; chmiele Tradition (DE), drożdże Safllager W 34/70.
Opakowanie: butelka 0,5 l
Ekstrakt: 16,5%
Alkohol: 6,9%

Koniec Świata
Piana niezbyt obfita, nietrwała. Barwa miodowa, bardzo mętna. Zapach lekko drożdżowy z cytrusową nutą. W smaku słodowe (dość słodkie), lekko drożdżowe, treściwe, z lekkim kwaskowym akcentem, bez wyczuwalnej goryczki. Bardzo niskie wydsycenie CO2. Pasteryzowane.
Skład: słody Weyermann®: pale ale, żytni, wędzony jęczmienny, szyszki chmielu Lubelski (PL), owoce jałowca, gałęzie jałowca, drożdże piekarskie prasowane.
Pojemność: 0,5 l
Ekstrakt: 19,1%
Zawartość alkoholu: 7,9%

Odsiecz Wiedeńska

Eleganckie, dostojne piwo w stylu Vienna Lager. Spokojne, solidne piwo o złożonym, słodowym smaku. Kremowa piana. Chmielone z myślą o eleganckiej goryczce. Tylko muśnięcie chmielowego aromatu pochodzące z najszlachetniejszej niemieckiej odmiany Mittelfruh.

Skład: słody Weyermann®:: wiedeński, monachijski (II), Caramunich® (I), melanoidynowy; chmiele Tradition (DE) , Hallertauer Mittelfruh (DE); drożdże Saflager W 34/70.

Opakowanie: butelka 0,5 l
Ekstrakt:
13,1%
Zawartość alkoholu:
4,9%


Oto Mata IPA
Amerykańskie IPA (India Pale Ale); górna fermentacja; pierwsze piwo z Browaru Pinta w 2013 roku. Piwo jasne, wytrawne, aromatyczne. Dzięki zastosowaniu płatków ryżu piwo stanowi połączenie tradycyjnego stylu India Pale Ale z nietypowym dodatkiem, który nadaje mu jasną, przejrzystą barwę oraz wytrawny charakter.
W
piwie nie brakuje chmielowych akcentów -
w tym wypadku z odmian wywodzących się z Australii, Nowej Zelandii i USA. Zapach delikatny, bardzo przyjemny, zharmonizowany: odowo-chmielowy, z nutami cytrusowymi, leśno-ziołowymi. W smaku słodowe, z nutami owoców tropikalnych, chmielu, ryżu i żywiczności, podkreślone rześką, wytrawną goryczką.
Bardzo orzeźwiające. Piana obfita, dość trwała. Dobre wysycenie. Pasteryzowane.

Opakowanie: butelka 0,5 l
Ekstrakt: 14%
Zawartość alkoholu: 5,2%.


Stare ALE jare
Piwo pasteryzowane. Solidna dawka słodowej treści skontrowana obfitym chmielem – oto Sticke - sezonowa odmiana stylu Altbier. W Düsseldorfie – w Północnej Nadrenii Westfalii „od zawsze” warzą Stare Piwo – Altbier. To miedziane, pełnosłodowe piwo górnej fermentacji raz w roku gotowane jest w mocniejszej i odważniej chmielonej wersji, zwanej Sticke. W lokalnym dialekcie „Sticke” to „Tajemnica”. Specjalnie dla Was, PINTA Stare ALE jare odkrywa tajemnicę piwowarów z Düsseldorfu.
Skład: słody Weyermann®: monachijski typ I, pilzneński, Carared®; chmiele: Spalt Select (DE), Hersbrucker (DE), drożdże Safbrew S-33.
Opakowanie: butelka 0,5 l
Ekstrakt: 14%
Zawartość alkoholu: 5%

Viva la Wita!
Bujne i radosne, białe piwo w stylu Imperial Witbier. Egzotyczne przyprawy, orzeźwiające pomarańcze, aksamitna pszenica i więcej niż zwykle aromatycznego chmielu z Czech, Słowenii i USA. Pełen puchar wrażeń i ograniczona ilość alkoholu - ciesz się Imperialnym Witbierem. Ciesz się życiem !
Skład: słody Weyermann®: pilzneński, pszeniczny jasny; niesłodowana pszenica, kolendra, skórki gorzkiej pomarańczy Curaçao, skórki słodkiej pomarańczy, chmiele Styrian Goldings (SLO), Saaz (CZ), Citra®, Palisade® (USA); drożdże Safbrew S-33.
Opakowanie: butelka 0,5 l

Ekstrakt: 16,5%
Zawartość a
lkoholu: 5,7%


 
 
 
 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego