Browar Zamkowy Racibórz - Alkohole Beata

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Browar Zamkowy Racibórz

Piwa regionalne > Browary R-Z



 

Browar przy Zamku Raciborskim produkuje piwo z przerwami od XVI wieku. Ponownie uruchomiony w 2005 roku. Piwo w Browarze Zamkowym produkowane jest według technologii opracowanej w końcu XIX wieku przez piwowarów niemieckich. Piwo wytwarzane jest z wody, słodu i polskiego chmielu, z użyciem drożdży piwowarskich. Fermentacja odbywa się w otwartych kadziach, a następnie piwo leżakuje w piwnicach, w których cały czas panuje temperatura 1°C. W czasie leżakowania piwo nabiera smaku i w naturalny sposób nasyca się dwutlenkiem węgla.
Browar Zamkowy można pozwiedzać i podegustować piwo w soboty (o godz.15.00), po uprzednim umówieniu się (musi się zebrać grupa min. 20 osób).


Raciborski Pils
Piwo jasne pełne o złotej barwie. W zapachu słodowe
z lekkimi owocowymi i chmielowymi nutami. Smak: słodowy z wyraźną chmielową goryczką. Piwo treściwe, dobrze nachmielone. Piana średniej wielkości, nietrwała. Mocne wysycenie. Pasteryzowane.
Pojemność: 0,5 l
Ekstrakt: 12%.
Zawartość alkoholu: 4,5%.

 

Raciborskie

Jasny lager. Bardzo delikatne złociste piwo, prawie pozbawione goryczki jest doskonałą propozycją dla amatorów łagodnych piw. Przyjemny, świeży, słodowo-owocowy zapach. W smaku treściwe, zdecydowanie słodowe (ale nie słodkie),
z
delikatną chmielową goryczką w tle. Spora, średnio trwała piana. Dobre wysycenie CO2.

Pasteryzowane.
Ekstrakt: 12%
Zawartość alkoholu: 5%

Raciborskie Ciemne
Raciborskie Ciemne z Browaru Zamkowego
to klasycznie produkowane piwo ciemne dolnej fermentacji. Warzone ze słodów jęczmiennych oraz karmelowego i palonego,
fermentujące przez ponad miesiąc w otwartych kadziach. Barwa niemal czarna. W zapachu aromaty palonego słodu i karmelu. W smaku słodowo-słodkawe, palone, karmelowe, z bardzo delikatną goryczką. Nieduża piana, nietrwała. Dobre wysycenie CO2. Pasteryzowane.
Ekstrakt: 15%
Zawartość alkoholu: 7%


Raciborskie Miodowe
Jasne piwo o złoto-miodowej barwie i chmielowo-miodowym zapachu. Piana niska, nietrwała. W smaku słodowe, z nutą miodu - ale nie dominującą, oraz delikatną goryczką. Wysycenie CO2 średnie. Piwo dobrze zbalansowane, nie za słodkie, delikatnie goryczkowe, dość orzeźwiające. Pasteryzowane.
Pojemność: 0,5 l

Ekstrakt: b.d.
Zawartość alkoholu: 5%

Raciborskie Mocne

Strong lager o złotej barwie. Średnio obfita piana, niezbyt trwała. Zapach chmielowo-słodowy. W smaku raczej słodki - słodowy z nutami chleba i karmelu oraz bardzo delikatną goryczką. Alkohol w smaku niewyczuwalny. Piwo dość pełne i treściwe.
Pasteryzowane.
Ekstrakt: b.d.
Zawartość alkoholu: 7%


Raciborskie Niefiltrowane
Jasny niefiltrowany lager,
naturalnie mętny,
o jasno-słomkowej barwie.
Delikatny słodowy zapach.
W smaku słodowy, trochę chlebowy,
z lekką goryczką.
Piana obfita, zwarta, średnio trwała.
Lekkie wysycenie.
Pasteryzowane.
Ekstrakt: 12%
Zawartość alkoholu: 5%


Raciborskie Rżnięte
Półciemny lager. Piwo o barwie brunatno-miedzianej, klarowne. Zapach słodowy z nutą karmelu. Smak: słodowo-karmelowy, lekko słodki, z chlebowym akcentem i delikatną goryczką, dobrze zbalansowany, przyjemny.
Piana: kremowa, średniej wielkości, wolno opadająca. Mocno wysycone CO2.
Pasteryzowane.
Ekstrakt: 12%.
Zawartość alkoholu: 4,8%

Twierdzowe
Jasny lager. Typowy dla większości lagerów, jasny słomkowy kolor. Zapach chmielowo-słodowy, dość łagodny, ale intensywny.
W smaku słodowe, lekko chlebowe, ze stonowanymi akcentami chmielowej goryczki. Piana całkiem puszysta i trwała. Nasycenie dość lekkie, ale odczuwalne - piwo pije się naprawdę przyjemnie.
Pasteryzowane.
Ekstrakt: 11%
Zawartość alkoholu: 4,5%


Raciborskie Zielone
Piwo aromatyzowane o zielonej barwie z piwnymi refleksami. Obfita jasnozielona piana, delikatny zapach. W smaku przyjemne, chlebowo-słodowe, z wyraźnym akcentem goryczki. Smakuje i pachnie jak zwykłe piwo - smaczne, bez ulepkowatej słodyczy.

Pojemność: 0,5 l
Ekstrakt: b.d.
Zawartość alkoholu: 5%

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego