Likiery i nalewki - Alkohole Beata

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Likiery i nalewki

 
 
 



 

Absinthe De Moravie
Metelka

Czeski absynt, otrzymywany z destylacji różnego rodzaju ziół, przede wszystkim kwiatów i liści piołunu (Artemisia absinthium), anyżu, kopru włoskiego, hyzopu i innych. Na dnie butelki: owoce anyżu i kopru. Stężenie tujonu (mającego właściwości psychoaktywne) 15mg/kg.
Pojemność: 0,5 l
Zawartość alkoholu: 70%


Absinthe Le Diable Vert
Hiszpański absynt
o zielonej barwie,
intensywnym anyżowym aromacie
i wyraźnej (pochodzącej od piołunu) goryczy
z ziołowymi nutami w smaku.
Absynt ze względu na potencjalne
właściwości psychoaktywne (zawartość tujonu)
nazywany jest potocznie Zieloną Wróżką.
Serwuje się go z 3-5 częściami lodowatej wody
i dodatkiem cukru.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 70%


Agwa de Bolivia

Holenderski likier o jasnozielonej barwie, produkowany z boliwijskiej koki, dopuszczony do obrotu w Polsce, gdyż nie zawiera  kokainy.
W smaku słodkawy, lekko pikantny, rześki, z nutami traw, oryginalny. Destylat z liści boliwijskiej koki wzbogacony jest wyciągami z 36 ziół, w tym
żeń-szenia i guarany. Zawiera kofeinę.

Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 30%


 


Apsinthion de Luxe

Apsinthion to oryginalny polski absynt, destylowany według pradawnej receptury z XVIII wieku, wywodzącej się ze Szwajcarii. Produkowany na bazie m.in.: piołunu, anyżu, kopru włoskiego, melisy cytrynowej.
Pojemność: 0,5 l
Zawartość alkoholu: 55%


 

Baileys
The Original Irish Cream
I
rlandzki likier na bazie whiskey, produkowany ze śmietanki z mleka pochodzącego od grupy 40 tysięcy wyselekcjonowanych krów z wybranych 1500 farm w Irlandii. Krowy przez co najmniej dziewięć miesięcy w roku przebywają na świeżym powietrzu, zaś na ich dietę składają się wyłącznie 4 rodzaje irlandzkiej trawy. Mleko musi zostać wykorzystane do produkcji likieru najpóżniej 36 godzin od dojenia.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 17%


Benedictine
F
rancuski, klasztorny likier korzenny, którego recepturę opracował w Normandii w 1510 roku Dom Bernardo Vincelli. Pierwotnie likier miał być lekiem na malarię. Od 1876 roku produkcją Benedictine zajęła się firma Alexandra le Grand i produkuje go do dziś. W skład likieru wchodzi 27 ziół i przypraw, m.in.: melisa, hyzop, dzięgiel, tymianek, cynamon, mirra, gałka muszkatołowa, jałowiec, aloes. Likier leżakuje w dębowych beczkach i jest kupażem różnych destylatów.
Zawartość alkoholu: 40%
Pojemność: 0,7 l



Campari

Włoski gorzki likier o mocnym, charakterystycznym pieprzowym smaku, uzyskiwanemu dzięki skórce gorzkiej pomarańczy i ziołom. Polecany z lodem, wodą sodową, sokiem pomarańczowym lub jako dodatek do koktajli.
Pojemność: 0,5 l
Zawartość alkoholu: 25%


Cointreau
B
ezbarwny likier pomarańczowy typu Triple Sec, o łagodnym i czystym smaku słodko-gorzkich skórek pomarańczowych. Wytwarzany od 1875 roku we francuskiej destylarni w Angers. Wysuszone, przechowywane w specjalnych koszach zielono-brązowe skórki gorzkich pomarańczy oraz pomarańczowo-czerwone skórki słodkich pomarańczy poddawane są maceracji i destylowane w miedzianych kadziach z dodatkiem spirytusu z buraka, cukru i wody. Polecany jako aperitif ( z lodem lub wodą mineralną), do koktajli i drinków (Cosmopolitan, Margarita). Dobrze komponuje się z każdym sokiem (najlepiej cytrusowym, świeżo wyciśniętym). Używany jest także jako aromat do wypieków i dodatek do słodkich dań (np. naleśniki skrapiane Cointreau).
Pojemność: 0,5 l
Zawartość alkoholu: 40%



Bombardino
Liquore All’Uovo
Włoski likier jajeczny na rumie, bardzo polularny na alpejskich stokach. Polecany mocno ciepły z odrobiną bitej śmietany, albo z espresso i rumem/brandy.
Pojemność: 0,5 l
Zawartość alkoholu: 15%


 

Cafetino Coffe Liqueur
Campeny

Hiszpański l
ikier kawowy z wspaniałym zapachu
i smaku świeżego espresso, w unikalnej butelce
o
kształcie kawiarki - czajniczka do parzenia kawy. Likier można pić z lodem, a także z gorącymi i zimnymi napojami kawowych. Używa się go również do wypieków i deserów lub jako polewy do lodów.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 17%


Caipirinha do Brasil
Niemiecki koktajl wytwarzany z importowanej brazylijskiej Cachaca (alkohol destylowany ze sfermentowanego soku trzcinowego, w smaku podobny do rumu i tequili, ale bardziej wytrawny i cierpki, o lekkim owocowym posmaku) i soku z limetek. Produkowany w Niemczech wg autentycznego brazylijskiego przepisu tradycyjny, bardzo popularny brazylijski drink, idealny z kruszonym lodem i plastrem limonki. Smaczny również z Red Bullem.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 17%



Carolans Irish Cream
I
rlandzki likier kremowy na bazie irlandzkiej whiskey, świeżej śmietany i miodu. Serwować z dodatkiem lodu, w koktajlach oraz jako dodatek do deserów. Skonsumować w ciągu 6 m-cy od otwarcia.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 17%


 

Ciliegie Vignola
(Toschi)
Owoce wiśni w alkoholu.
Specjalny proces produkcji pozwala owocom zachować wszystkie swoje atuty.
Zawartość: 475 g (w tym 265 g owoców)
Zawartość alkoholu: 23%


 


Cremovo
Sycylijski aperitif na bazie wina
z dodatkiem żółtka jajka,
bardzo słodki, aromatyczny,
o bogatym smaku,
z
wyczuwalnymi nutami
m.in.
karmelu i wanilii.
Bardzo smaczne
z lodami.
Pojemność: 0,75 l
Zawartość alkoholu: 15%

 


Fragoli

(Toschi)
S
łodki likier poziomkowy, zawierający owoce. Serwować schłodzone, podane z lodem, jako dodatek do sałatek owocowych lub jako aperitif z winem musującym.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 24%


 

Fragoli Cream
(Toschi)
Włoski likier o delikatnym smaku kremu poziomkowego. Polecany do picia na zimno lub z lodem, po posiłku lub jako deser. Idealny jako dodatek do koktajli, lodów lub owocowych deserów.
Pojemność: 0,5 l
Zawartość alkoholu: 17%


 

Grand Breuil, Poire Au Cognac, Liquor
Oryginalny francuski likier gruszkowy produkowany na bazie koniaku. Intensywny owocowy aromat z lekką nutą miodu i cynamonu. W smaku dominująca gruszka.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 38%

Herba Devynia 999 Bitter
(Stumbras)
Litewski l
ikier produkowanyz 27 (9+9+9) kwiatów, liści i korzeni różnych roślin zgodnie z oryginalnym dawnym litewskim przepisem. W skład wchodzi między innymi imbir, anyż, czarny pieprz, papryka, rabarbar, gałka muszkatołowa oraz kardamon. Trunek o gorzko-słodkim smaku i bogatym aromacie. Najlepiej smakuje o temperaturze pokojowej, z małych kieliszków, po posiłku. Idealny również do koktajli.
Pojemność: 0,5 l
Z
awartość alkoholu: 40%

Herba Devynia 999 Herb & Citrus
(Stumbras)
Litewska nalewka z dodatkiem
czerwonych pomarańczy, cytryn, ziołowych i korzennych przypraw: goździków, cynamonu, muszkatołowca, suszonych śliwek i moreli, miodu, mięty pieprzowej, mięty, laski wanilii oraz liści lipy. Trunek o łagodnym i delikatnym smaku, z orzeźwiającym akcentem.
Pojemność : 0,5 l
Zawartość alkoholu : 35%


Herba Devynia 999 Original
(Stumbras)

Nalewka
litewska wyrabiana według tradycyjnej receptury. Trunek o delikatnie gorzkim i przyjemnie słodkawym smaku. Posiada wyraźne nuty miodu pszczelego, cytryny, wanilii, cynamonu i rodzynek. Najsmaczniejszy po schłodzeniu z lodem, bez mieszania z innymi składnikami. Można go też używać jako składnik do koktajli, np. z zieloną mrożoną herbatą, plasterkiem cytryny/limetki i lodem.
Pojemność: 0,5 l
Z
awartość alkoholu: 35%

Jagermeister
Niemiecki
likier ziołowo-korzenny o słodko-gorzkim smaku. Wytwarzany jest według receptury z 1934r., z macerowanych 56 ziół, owoców, korzeni i kor drzew z całego świata (m.in. tymianek, rumianek, drzewo sandałowe, szafran, imbir, rozmaryn, borówka, bazylia, pietruszka, cynamon).  
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 35%


Goldwasser Original Danziger
Liqueur Danzig Der Lachs 22 Karat
Niemiecki ziołowo-korzenny likier z płatkami 22-karatowego złota, o wyjątkowym smaku i aromacie. Intensywny, niezwykle złożony zapach: na pierwszym planie anyż i goździki, w tle jałowiec i kolendra, akcenty mięty i białego pieprzu. Smak początkowo bardzo słodki, z dominującą lukrecją i anyżem oraz nutami goździków i cynamonu. Finisz niezbyt trwały, raczej słodki, goździkowo-anyżowy. Trunek stworzony przez Ambrożego Vermollen'a, XVI-wiecznego holenderskiego emigranta, który osiadłszy w Gdańsku, zajął się produkcją kardamonowego likieru wg własnej receptury. Kiedy w 1598 roku Vermollen uzyskał gdańskie obywatelstwo, założył w tym mieście przy ul. Szerokiej fabrykę likierów którą nazwał "Der Lachs" (Łosoś) - od królewskiej ryby uważanej za symbol szczęścia i dobrobytu. Vermollenowi udało się znakomicie połączyć m.in. kardamon, kolendrę, jałowiec, macierzankę, cynamon, lawendę, goździki, anyż. Destylat mieszał z płatkami czystego, 22-karatowego złota. Znakomity likier cieszył się zasłużoną renomą jako "Likier królów - król wśród likierów" i trafiał na najznamienitsze stoły. W 1767 dostarczany był na dwór Katarzyny Wielkiej. Recepturę likieru przekazywano z pokolenia na pokolenie, zaś obecnie jej właścicielem jest graf von Hardenberg, właściciel fabryki likierów w miejscowości Norten-Hardenberg (Niemcy). Stara receptura, składniki, proporcje, kolejność i sposób łączenia są tajemnicą firmy.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 40%

Jack Daniel's Tennessee Honey
Likier miodowy sporządzony na bazie Jack Daniel's Tennessee Whiskey (a dokładnie Jack Daniel's Old No 7), z dodatkiem naturalnego miodu z Tennessee. Likier o barwie złoto-miodowej. Zapach delikatny, miodowy, waniliowy, korzenny, w tle charakterystyczne nuty whisky kukurydzianej. Smak: oleisty, miodowy, z nutami cynamonu, wanilii i mlecznej czekolady pochodzących z whiskey; na końcu lekko rozgrzewający z niemal kompletnie ukrytym w lekkiej pieprzności alkoholem. Bardzo przyjemny w odbiorze.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 35%


 



Marrons Glaces

(Toschi)
Kandyzowane jadalne kasztany w alkoholu.
Zawartość: 610 g (w tym 315 g owoców)
Zawartość alkoholu: 15%


 

Mini Mele Verdi
(Toschi)
Małe jabłuszka w alkoholu.
Specjalny proces produkcji pozwala owocom zachować wszystkie swoje atuty.
Zawartość: 480 g (w tym 220 g owoców)
Zawartość alkoholu: 21%


 

Midori Melon
(Suntory)
Japoński (ale produkowany we Francji) zielony likier o smaku dojrzałego, świeżego melona. Midori jest wytwarzany z wyjątkowej odmiany melona o delikatnie miodowym posmaku, a jego charakterystyczna barwa jest pochodzenia naturalnego. Polecany z lodem lub w połączeniu z innymi trunkami.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 20%

 

Opal Bianca
Liquore Alla Sambuca
Włoski likier anyżowy. Wytwarzany z czystej alpejskiej wody, świeżych cytryn i dwóch rodzajów anyżu. Klarowny, o świeżym i intensywnym aromacie. W smaku gładki, uwodzicielsko anyżowy, z cytrynową nutą. Polecany do serwowania samodzielnie, jako orzeźwiający aperitif, z lodem oraz do kawy.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 30%


 

Pastis Prado 45
Aperitif Anise
Francuski likier anyżowy. Bardzo popularny na Marsylii, w całej Prowansji, na Riwierze i w Paryżu. Smak lukrecji i nasion anyżu gwiaździstego. Serwuje się go z dodatkiem wody mineralnej, w proporcjach wody do trunku 5-7 : 1. Można dodać 1-2 kostek lodu. Uwaga: lód umieszczać w szklance z Pastisem dopiero po dodaniu wody, aby zapobiec krystalizacji anetolu, co skutkuje wytrącaniem się nieprzyjemnego oleistego osadu na powierzchni. Po dodaniu wody do Pastis jego barwa zmienia się z przejrzyście bursztynowej na mleczno-żółtą.
Pojemność: 0,5 l
Zawartość alkoholu: 45%


 

Peachtree
De Kuyper
Holenderski krystaliczny likier
o brzoskwiniowym zapachu
i smaku.
L
ekki, świeży, owocowy,
d
oskonały zarówno
w formie czystej,
jak i
do koktajli
(np. z
szampanem).
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 20%


Riga Black Balsam
(Latvijas Balzams)
Tradycyjny ziołowy likier łotewski wytwarzany według XVIII-wiecznej receptury. W jego skład wchodzi mieszanka 24 ziół, kwiatów, owoców, korzeni, m.in.: kwiat lipy, pączek brzozy, maliny, czarne borówki, imbir, gałka muszkatołowa i czarny pieprz. Aksamitny słodko-gorzki smak z owocowymi nutami. Black Balsam stosowany jest również w medycynie tradycyjnej na przeziębienia oraz na problemy z trawieniem. Polecany do koktajli i deserów.  
Pojemność: 0,5 l
Zawartość alkoholu: 45%

Sheridan's
Produkowany od 1994 roku w Dublinie wyśmienity irlandzki likier składający się w 1/3 z likieru śmietankowego i w 2/3 z likieru kawowego zmieszanego z irlandzką whiskey. Charakterystyczna butelka rozdziela obydwa likiery, ale po nalaniu do kieliszka rozwarstwia się – kawa na dole, śmietanka na górze.  
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 15,5%

Silver Strike
Cinnamon Schnapps Liqueur
Contains Silver Flakes - 99,9% Fine Silver
Holenderski cynamonowy likier z płatkami srebra
(naturalnie
trawionymi przez organizm).
Trunek o silnym zapachu cynamonu oraz
cynamonowym, rozgrzewającym smaku.
Podawać schłodzony.

Pojemność: 0,5 l
Zawartość alkoholu: 30%



Stock Crema 84
Kremowy likier
na bazie brandy - udany mariaż Stock Reserva 84 i delikatnej śmietanki z odrobiną kakao i karmelu.
Słodki, o mlecznym smaku. Polecany
do popijania solo, na kostkach lodu, do kawy oraz koktajli i lodów.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 17%

Unicum
Węgierski likier z
iołowy o ciemnobrązowej barwie, ziołowo-korzennym zapachu oraz gorzkim, korzennym smaku. W jego skład wchodzi 40 odmian ręcznie zbieranych ziół. Po maceracji i destylacji bitter trafia na minimum 6 miesięcy do dębowych beczek, gdzie nabiera mocy. Unicum to pierwotnie alkohol o działaniu leczniczym na dolegliwości trawienne, jednak Węgrzy twierdzą, że to "lek na wszystko”. Unicum polecane jest tuż po posiłku (mała szklaneczkę lub kieliszek), gdyż wspomaga trawienie, zaś stosowane jako aperitif sprzyja on pobudzeniu apetytu i wyczuleniu kubków smakowych.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 40%


Wild Africa Cream (RPA)
Naturalny likier kremowy klasy premium, powstały z połączenia świeżej śmietanki z mleka krów rasy Jersey, karmelu i alkoholu z trzciny cukrowej. Specjalna procedura łączenia składników zapewnia temu likierowi trwałość przez okres co najmniej 2 lat oraz zapobiega procesowi gęstnienia oraz "rozwarstwiania" (pod warunkiem przechowywania w lodówce). Likier o lekkiej konsystencji i delikatnie karmelowym aromacie, łatwy w piciu. Podawać schłodzony. Doskonały do kawy lub lodów.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 17%

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego