Manufaktura Piwna Browaru Jabłonowo - Alkohole Beata

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Manufaktura Piwna Browaru Jabłonowo

Piwa regionalne > Browary G-P
 
 

Powstanie "Manufaktury Piwnej" to wynik zapotrzebowania na piwa ciekawsze.
Właściciele Browaru Jabłonowo stwierdzili, że dysponując nowoczesnymi urządzeniami produkcyjnymi, odpowiednim potencjałem, wieloletnim doświadczeniem i siecią dystrybucji oraz ogromnymi zasobami zapału, są w stanie stworzyć nowe piwa z górnej półki. Mimo obaw o rynki zbytu, Browar dokonał zmiany wizerunku, bez odcinania się od niemal 20-letniej tradycji Jabłonowa. Nowoczesny zakład, gwarantujący stałość parametrów, może stworzyć praktycznie dowolne piwo: zarówno tanie masowe, jak i dopracowane niszowe, droższe, wykonane z lepszych surowców, fermentowane innymi drożdżami, odpowiednio wyleżakowane, czyli zupełnie inny produkt.
Nowe piwa są dobrze oceniane zarówno w branżowych serwisach, jak i przez konsumentów.

Altbier
"Stare piwo". Zgodnie ze swoją nazwą ten gatunek piwa może się pochwalić długą i bogatą historią. Dziś jest warzony głównie w Dusseldorfie i okolicach. Sekret tego piwa tkwi w dużym udziale słodu monachijskiego, drożdżach górnej fermentacji i długim leżakowaniu w temperaturze kilku stopni. Barwa ciemno-miedziana, piana gęsta. W zapachu dominuje słód z lekką nutą szlachetnego chmielu. Smak: wyraźna goryczka i solidna chlebowa słodowość. Altbier pasuje do pieczonych i grillowanych mięs, kiełbas, cięższych ryb, serów jak Gouda czy Chesire, stanowi także dobrą bazę do gulaszu. Pasteryzowane.
Ekstrakt: 13,5%
Zawartość alkoholu: 5,2%

Belfast
Piwo ciemne
w stylu irlandzkiego stouta. W zapachu aromaty lekko podpalane, słodowe, karmelowe i czekoladowe. Łagodny smak, delikatnie karmelowy, lekko słodki, ze śladami goryczki. Alkohol stonowany, niemal niewyczuwalny. Imponująca piana koloru capuccino, toffi. Wysycenie średnie.
Pasteryzowane.
Pojemność: 0,5 l
Ekstrakt:
14,1%
Zawartość alkoholu:
6,5%

Blond

Piwo jasne, górnej fermentacji, filtrowane, pasteryzowane. Kolejne piwo warzone w stylu znanego i docenianego browarnictwa klasztornego. Piwo gładkie i aksamitne, o wspaniałej, złotej barwie i pełnym słodowo-alkoholowym, „rozgrzewającym” smaku. Silne nasycenie naturalnym dwutlenkiem węgla. W smaku dominują nuty alkoholowe i pilzneńska słodowość, w tle goryczka z akcentem owocowej kwaskowatości.

Pasteryzowane.
Ekstrakt: b.d.
Zawartość alkoholu: 6,1 %

Klasztorne
na wzór piwa trapistów
Piwo górnej fermentacji o głębokiej, ciemnobursztynowej barwie z rubinowymi refleksami. Rozbudowany skład surowcowy: drożdże szczepu Trapist, słody jęczmienne i pszeniczne, naturalny cukier karmelizowany oraz przyprawy korzenne i ziołowe. Ciepły proces fermentacji oraz zimny proses dojrzewania w poziomych zbiornikach leżakowych pozwala na uzyskanie piwa o złożonym smaku i aromacie.
Pasteryzowane.
Ekstrakt: 14,8%
Zawartość alkoholu: 6,4%

Manufakturowy Pils
Piwo o ciemnozłotej barwie, klarowne. W zapachu słodowo-owocowe z lekkimi nutami karmelowymi i chmielowymi. W smaku chmielowe z wyraźnymi akcentami owocowymi, lekko karmelowymi, miodowymi, a w tle bardzo przyjemna, długa, mocna goryczka chmielowa. Dość treściwe i doskonale zbalansowane. Obfita kremowa piana, niezbyt trwała. Dobrze  wysycone CO2. Polecane do potraw z grilla lub pieczonego mięsa.
Pasteryzowane.
Ekstrakt: 13,6%
Zawartość alkoholu: 5,6%

Na miodzie gryczanym
Wysoka jakość i niepowtarzalność tego trunku potwierdzona jest między innymi nagrodą GRAND PRIX na prestiżowym konkursie piwnym Chmielaki Krasnostawskie w 2011 roku. "Najlepsze z najlepszych" – piwo warzone z dodatkiem jakże niedocenianej gryki, należycie odleżakowane i tuż przed rozlewem dosłodzone doskonałym miodem gryczanym. Brak etapu filtracji pozwala zachować w pełni prozdrowotne właściwości piwa wynikające między innymi z zawartości drożdży browarniczych i miodu. Pasteryzowane.
Ekstrakt: brak danych
Zawartość alkoholu: 5,2%

Trzy Zboża
Ciekawe piwo dolnej fermentacji. Swój charakter zawdzięcza użyciu w procesie zacierania słodu jęczmiennego i słodu pszenicznego oraz żyta jako surowca niesłodowanego. Na dalszym etapie warzenia dodawane są jeszcze suszone jagody jałowca, z których uwalniający się olejek eteryczny delikatnie podkreśla wytrawny smak piwa i harmonizuje się z chmielowym aromatem.
Pasteryzowane.
Ekstrakt: brak danych
Zawartość alkoholu: 5,6%

 
 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego