Piwa belgijskie - Alkohole Beata

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Piwa belgijskie

Piwa zagraniczne



 

Brugse Zot Blonde
Jasne piwo o ciekawym owocowym aromacie i niepowtarzalnym smaku. Warzone z czterech rodzajów słodu, doprawiane dwoma rodzajami chmielu. Refermentacja w butelce gwarantuje dłuższy okres przydatności do spożycia i sprawia, że smak tego piwa zmienia się wraz z upływem czasu. Niefiltrowane.
Pojemność: 0,33 l
Browar: Halvemaan
Zawartość alkoholu: 6%

 
 

Chimay (czerwone)
Belgijskie piwo trapistów warzone przez mnichów zgodnie z tą samą recepturą już od 1862 roku. Piwo o bursztynowo-miedzianej barwie, delikatnym morelowym aromacie i bardzo zrównoważonym smaku.
Pojemność: 0,33 l
Browar: Chimay
Zawartość alkoholu: 7%

Chimay (niebieskie)
Mocne belgijskie piwo trapistów, górnej fermentacji, ciemne, o wyraźnym drożdżowym aromacie z lekką kwiatową nutą.
P
ojemność: 0,33 l
Browar: Chimay
Zawartość alkoholu: 9%

 

Cuvee des Trolls
Piwo jasne produkowane zgodnie z recepturą opracowaną w 2000 roku. Naturalnie mętne, warzone ze słodu, drożdży, cukru i wody. Użycie suszonej skórki z pomarańczy w trakcie produkcji nadaje mu bardzo przyjemny, delikatnie owocowy aromat.
Pojemność: 0,25 l
Browar: Dubuisson
Zawartość alkoholu: 7%

Grimbergen Dubbel
Receptura klasztornego piwa z Grimbergen została opracowana w XII wieku. Ciemna odmiana double, podwójnie fermentowana, ma wyczuwalną nutkę karmelową. Piwo dające wiele przyjemności w trakcie degustacji.
Pojemność: 0,33 l
Browar: Grimbergen
Zawartość alkoholu: 6,5%

Kriek
Piwo wiśniowe - lambik. Powstaje przez dodanie niesłodzonego świeżego soku wiśniowego do piwa Lambic, w większości rocznego, choć w składzie znajduje się Lambic dojrzewający w drewnianych beczkach przez 3 lata. Kriek może być używana jako składnik sorbetów wiśniowych, lub po prostu jako znakomity aperitif.
Pojemność: 0,25l lub 0,75l
Browar: Lindemans
Zawartość alkoholu: 3,5%

Leffe Brune
Belgijske ciemne piwo klasztorne górnej fermentacji, o bogatym aromacie, z subtelną nutą palonego karmelu, rodzynek i chmielu.
Pojemność: 0,33 l
Browar: InBev
Zawartość alkoholu: 6,5%

 

Limburgse Witte
Piwo pszeniczne o słomkowej barwie, naturalnie mętne, zupełnie odmienne od ciężkich niemieckich weizenbierów. Warzone ze słodu jęczmiennego i surowej pszenicy, doprawiane kolendrą i skórkami gorzkich pomarańczy CuracaoPiwo lekkie, bardzo przyjemne w smaku, cytrusowe i niezwykle orzeźwiające. Wśród wszystkich belgijskich witbierów, Limburgse Witte jest uważane za najlepsze. Warzone wg receptury Pierra Celis w niewielkim browarze Świętego Józefa w Opitter, nie zatraciło swojego charakteru mimo przemysłowej skali produkcji. Limburgse Witte smakuje nadal dokładnie tak, jak 20 lat temu.
Pojemność: 0,33 l
Browar: Sint Joseph
Zawartość alkoholu: 5%

 

Palm
Jasne belgijskie piwo górnej fermentacji o bursztynowej barwie i niedużej, szybko znikającej pianie. Palm posiada charakterystyczny zapach specjalnych drożdży używanych podczas warzenia; z nutami słodu, karmelu i owoców. Jest to średnio treściwe piwo, w smaku lekko drożdżowe, z nutami prażonego słodu, miodu, karmelu i umiarkowaną goryczką. Finisz wytrawny, z miłym posmakiem w ustach.
Pojemność: 0,25 l
Browar: Rodenbach
Zawartość alkoholu: 5,4%

Sint Gummarus

Piwo klasztorne, ciemne, o pięknej brunatno-czerwonej barwie. Piana kremowa, gęsta, dość trwała. Zapach przyjemny, karmelowo-palony, z akcentami orzechów i suszonych rodzynek, moreli, czarnej porzeczki. W smaku lekko słodkie, karmelowe, z owocową cierpkością, wyraźną goryczką i nutą suszonych owoców. Dobrze wysycone CO2. Piwo pełne smaku, rozgrzewające i treściwe, ale nie ciężkie.

Pojemność: 0,33 l
Browar: Sint Jozef

Ekstrakt: 17,1%
Z
awartość alkoholu: 7,1 %.


Stella Artois
Jasne piwo dolnej fermentacji, warzone wyłącznie ze słodu jęczmiennego. Klasyczny belgijski pilzner, bardzo łagodny i mocno orzeźwiający - duże wysycenie CO2, średniowysoka piana. W smaku przyjemna goryczka i słodowe akcenty. Piwo doskonale gaszące pragnienie, polecane także do posiłków.  
Pojemność: 0,25 l
Browar: InBev
Zawartość alkoholu: 5,2 %  

Trapistes Rochefort 6

Ciemne piwo trapistów, górnej fermentacji. Warzone raz w roku przez pięciu mnichów opactwa Notre Dame de Saint Remy w przyklasztornym browarze Rochefort. Mocne piwo o barwie burgundu i lekkiej, niezbyt trwałej pianie. Intensywny śliwkowo-drożdżowy zapach, słodkawy, z nutą karmelu i rodzynek. Smak słodowo-owocowo-drożdżowy, z chlebowo-kukurydzianym tłem, ew. ziołową goryczką. Mocno nasycone dwutlenkiem węgla. Treściwe.

Pojemność: 0,33 l
Browar: Rochefort
Ekstrakt: 16%
Zawartość alkoholu: 7,5 %

Westmalle Dubbel
Ciemne piwo trapistów, którego powtórna fermentacja ma miejsce już w butelce. Z tego powodu, piwo Westmalle nigdy nie smakuje tak samo. W zależności od długości fermentacji, od temperatury podania, jego smak podlega stałej ewolucji. Choć piwo Double jest warzone w klasztorze Westmalle już od 1856 roku, receptura stosowana dzisiaj datowana jest na 1926 rok.
Pojemność: 0,33 l
Browar: Westmalle
Zawartość alkoholu: 7%

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego