Rumunia - Alkohole Beata

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Rumunia

Wina
 


Wina białe

Anima
Chardonnay

Rumuńskie białe wino wytrawne. Intensywne, kremowe, dobrze zintegrowane, o aromatycznym bukiecie owoców tropikalnych, gruszek i melonów, z nutami drewna dębowego i wanilii. Mocne i aksamitne, o dobrze wyważonej kwasowości. Dobrze smakuje z pikantnymi daniami z białymi sosami, homarem, indykiem lub wieprzowiną, deserami i ciastami z maślanym kremem. Zaleca się dobrze schłodzić przed podaniem.
region: Dealu Mare
producent: Aurelia Visinescu
szczep:
Chardonnay
rocznik: 2012
Pojemność: 0,75 l
Zawartość alkoholu: 13,1%

Artisan
Feteasca Alba
Rumuńskie białe wino wytrawne. Wino z lokalnej odmiany winogron Feteasca Alba. Doskonale skomponowane, o maślano-aksamitnej teksturze i aromatach dojrzałej gruszki, melona. Dobrze komponuje się z łososiem, homarem, kurczakiem w sosie śmietanowym, a nawet z cielęciną.
Temperatura podawania: 6-8°C.
region: Dealu Mare
producent: Aurelia Visinescu
szczep: Feteasca alba

rocznik: 2008
Pojemność: 0,75 l

Zawartość alkoholu: 13%

Artisan
Tamaioas
a Romanesca
Rumuńskie białe wino półsłodkie. Wino z lokalnej odmiany winogron Tamaioasa Romanesca. Wspaniałe aromaty: róży, bazylii i żółtego melona. Słodycz delikatna, miodowa. Bogate, dobrze zrównoważone kwasowością. Polecane do ciast i słodyczy oraz słodkich sałatek i słodkich azjatyckich potraw.
Temperatura podawania: 4-6
°C.
region: Dealu Mare
producent: Aurelia Visinescu
szczep:
Tamaioasa Romanesca
rocznik
: 2009
Pojemność: 0,75 l
Zawartość alkoholu: 13%

Nomad
Feteasca Alba
Rumuńskie białe wino wytrawne. Wino z lokalnej odmiany winogron Feteasca Alba; o zrównoważonym smaku, kwasowości i mineralności; świeże i delikatne, o aromacie kwiatu winorośli. Doskonałe jako aperitif, dobrze komponuje się z rybami i owocami morza.
Temperatura podawania: 6-8
°C.
region: Dealu Mare
producent: Aurelia Visinescu
szczep: Feteasca alba
rocznik: 2012
Pojemność: 0,75 l
Zawartość alkoholu: 13%


Wina czerwone

Anima
Cabernet Sauvignon

Rumuńskie czerwone wino wytrawne, dojrzewające przez 19 miesięcy w 300-litrowych dębowych beczkach, a następnie leżakujące przez 12 miesięcy w butelce. W rezultacie wino jest wyważone, o intensywnej barwie, aksamitnej teksturze i pełnym ciele, bogate w smaki, o aromatach czarnej porzeczki, przypraw i wanili. Polecane do serów oraz grillowanych lub pieczonych mięs.
Temperatura podawania: 18
°C.
region: Dealu Mare
producent: Aurelia Visinescu
szczep:
Cabernet Sauvignon
rocznik
: 2008
Pojemność: 0,75 l
Zawartość alkoholu: 14,5%

Anima
Merlot

Rumuńskie czerwone wino wytrawne, dojrzewające przez 18 miesięcy w dębowych beczkach. Wino głębokie, miękkie i aksamitne, bogate i delikatne w smaku; o aromacie dojrzałych czarnych owoców i wanilii. Dopuszczalny niewielki osad. Polecane do serów oraz wszelkich rodzajów czerwonych mięs.
Temperatura podawania: 18
°C.
region: Dealu Mare
producent: Aurelia Visinescu
szczep:
Merlot
rocznik
: 2009
Pojemność: 0,75 l
Zawartość alkoholu: 14,5%

Nomad
Feteasca Neagra
Rumuńskie czerwone wino wytrawne. Wino niebanalne, o aromatach geranium, skoszonej trawy, ziół, czarnych wiśni i suszonych śliwek. Ziołowo-dębowe, miękkie taninowe posmaki z nutami czekolady, czereśni, wanilii oraz długim finiszem. Polecane z dojrzałymi serami, czerwonym mięsem, indykiem, królikiem, jagnięciną.
Temperatura podawania: 16-17
°C.
region: Dealu Mare
producent: Aurelia Visinescu
szczep: Feteasca Neagra
rocznik
: 2011
Pojemność: 0,75 l
Zawartość alkoholu: 13,5%

Nomad
Merlot

Rumuńskie czerwone wino wytrawne. Miękkie i aksamitne w smaku, pełne aromatów jeżyn, wiśni, czerwonych porzeczek i wanilii. Polecane do bażanta, steków, wołowiny, wieprzowiny, indyka lub do serwowania "po francusku" - na zakończenie posiłku.
Temperatura podawania: 18
°C.
region: Dealu Mare
producent: Aurelia Visinescu
szczep:
Merlot
rocznik
: 2011
Pojemność: 0,75 l
Zawartość alkoholu: 13,5%

Red Artisan
Rumuńskie czerwone wino wytrawne, wytwarzane z trzech specyficznych odmian winnicy Mare Dealu, starzone w beczce przez 24 miesięcy. Wino eleganckie i hojne, o aromatach kawy i tytoniu oraz złożonym smaku gorzkiej czekolady, przypraw i wanilii. Dobrze komponuje się z pieczonym indykiem lub gęsią, wieprzowiną lub dziczyzną.
Temperatura podawania: 16-18°C.
region: Dealu Mare
producent: Aurelia Visinescu
szczep
y: Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Merlot
rocznik: 2007
Pojemność: 0,75 l
Zawartość alkoholu: 14,5%

 
 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego