Tequile i Mezcale - Alkohole Beata

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Tequile i Mezcale

 


Tequila – wódka meksykańska produkowana ze sfermentowanego soku specjalnego gatunku tzw. niebieskiej agawy (Agave tequilana) poddawanego podwójnej destylacji, w miedzianych alembikach lub w kolumnach destylacyjnych ze stali nierdzewnej.

Nazwa pochodzi od nazwy miasteczka Tequila w stanie Jalisco w Meksyku, gdzie rozpoczęła się produkcja trunku. Tequila to również nazwa wulkanu górującego nad tym miastem.

O ostatecznym wyglądzie i aromacie tequili decyduje w dużej mierze sposób dojrzewania i kupażowania. W zależności od czasu dojrzewania rozróżnia się rodzaje: "oro" (gold tequila), "blanco" (silver tequila), "reposado", "añejo", "muy añejo".


Olmeca Blanco
Tequila Blanco jest butelkowana bezpośrednio po destylacji lub pozostaje krótko w kadziach ze stali nierdzewnej. Tequila Olmeca Blanco produkowana jest wyłącznie w sercu Los Altos, 2014 m n.p.m. w zachodnim stanie Jalisco w Meksyku. W wyniku unikalnego procesu produkcji i destylacji Olmeca Blanco uzyskuje swój świeży cytrynowy aromat zwieńczony łagodną nutą. "Biała" tequila ("silver tequila") najlepiej smakuje z solą i cytryną (bądź limonką).
Pojemność: 0,7L
Zawartość alkoholu: 40%


Olmeca Gold

Tequila Gold nie jest poddawana procesowi starzenia – w celu uzyskania aromatu i złocistego koloru dodaje się m.in. karmel. Tequila Olmeca Gold produkowana jest wyłącznie w sercu Los Altos, 2014 m n.p.m. w zachodnim stanie Jalisco w Meksyku. W wyniku unikalnego procesu produkcji i destylacji Tequila Olmeca Gold posiada bogaty, łagodny smak i niepowtarzalny aromat. "Złota" tequila najlepiej smakuje z cząstką pomarańczy i szczyptą cynamonu.

Pojemność: 0,7L
Zawartość alkoholu: 38%


Sierra
Tequila Silver

Krystalicznie czysta, bardzo aromatyczna tequila o silnym aromacie i smaku owoców agawy z lekką pikantną nutą chili. Najlepiej smakuje  z cząstką cytryny/limonki i szczyptą soli. Jest również doskonałym składnikiem orzeźwiających, idealnych na każdą okazję koktajli, które zadziwią Cię swym niezapomnianym, egzotycznym smakiem.
Pojemność: 0,7L
Zawartość alkoholu: 38%


 


Mezcal (mescal) – narodowa wódka meksykańska o słomkowej barwie. Tradycyjny mezcal jest destylatem sporządzonym nie ze sfermentowanego soku, lecz z całego rdzenia (piña) agawy. Różnica dotyczy również gatunku agawy użytego do produkcji, mezcal wytwarza się z agaw zielonych, natomiast tequilę wyłącznie z agawy niebieskiej. Do tequili nigdy nie dodaje się gąsienic, natomiast niektóre mezcale (oznaczone często jako "con gusano") zawierają larwę ćmy z gatunku Hypopta agavis, żerującej na agawie bądź larwę owada z gatunku Scyphophorus acupunctatus.


Gusano Rojo
(z gąsiennicą)
Narodowa wódka meksykańska wytwarzana w 100% z agawy zielonej pochodzącej ze stanu Oaxaca w południowym Meksyku. Mezcal o wyjątkowym smaku i aromacie zielonej agawy, z dodatkiem w postaci larwy motyla żerującego na liściach agawy.
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 38%


 

Mezcal
Viejo Pancho Lopez
Wytwarzana z uprawianej tradycyjną metodą agawy Espadin (Angustifolia Haw) – od chwili jej sadzenia do momentu zbiorów upływa 9 lat, a w okresie jej dojrzewania nie używa się nawozów ani środków chemicznych. Mezcal Viejo Pancho Lopez Reposado leżakuje w drewnianych beczkach od dwóch miesięcy do roku. Ze względu na gładkość smaku może być pity solo, albo zmieszany z sokiem owocowym (np. pomarańczowym).
Pojemność: 0,7 l
Zawartość alkoholu: 38%


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego