Węgry - Alkohole Beata

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Węgry

Wina



Wina białe


St. Martinus 2012
Pannonhalm
i Apatsagi
Węgierskie wino białe, wytrawne. Pierwsze wino produkowane na początku listopada każdego roku w Opactwie Benedyktynów jako zapowiedź jakości nowego rocznika. Wypuszczane jest z winnicy 11 XI na dzień Świętego Marcina patrona winiarstwa i samego opactwa w Pannonhalmie. Połączenie szczepów gewürztraminer i királyleányka ukazuje aromaty brzoskwiń, gruszek i świeżych winogron. Znakomita kwasowość z odrobiną cukru resztkowego (nieco bardziej delikatne w ustach).
Temperatura podawania: 10
Szczep
y: Gewürztraminer, Királyleányka
Producent: Pannonhalmi Apatsagi
Winiarz: Zsolt Liptai
Apelacja: Pannonhalma
Pojemność: 0,75 l
Zawartość alkoholu: 12,5
%


Tramini 2010
Pannonhalmi Apatsagi
Węgierskie wino białe, wytrawne, średniej ciężkości. Jasnozłota barwa z zielonymi refleksami. Intensywny aromat, wyczuwalne owoce liczi, kwiat czarnego bzu, z nutą lilii, róży, grejpfruta oraz zielonego jabłka. Wspaniale zbalansowany smak pomiędzy kwasowością i mocą: owocowo-kwiatowy, lekko pikantny.
Szczep: Tramin (Gewürztraminer)
Producent: Pannonhalm
i Apatsagi
Region: Pannonhalma - Sokoroalja
Pojemność
: 0,75 l
Zawartość alkoholu: 12,5
%


Tokaji Edes Szamorodni 2005
Leonis Selection
Patricius
Węgierskie wino białe, słodkie. Doskonale zrównoważone między kwasowością, mineralnością a słodyczą, z intensywnymi owocowo-miodowymi aromatami. Producent wyróżniony dwiema gwiazdkami przez "Wina Europy".
Szczep: Furmint
Producent: Patricius
Region: Tokaj
Pojemność: 0,5 l
Alkohol: 13%


Tokaji Furmint Feledes 2007
Leonis Selection
Patricius
Węgierskie wino białe, półsłodkie. Dobrze skomponowane, owocowe, lekko mineralne. Subtelna kwasowość i jabłkowo-gruszkowe klimaty z akcentem ziół. Producent wyróżniony dwiema gwiazdkami przez "Wina Europy".
Rocznik: 2007
Szczep: Furmint
Producent: Patricius
Region: Tokaj
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 13%

Koverszolo 2008
Tokaj Nobilis Szolobirtok
Koverszolo są dawną, tradycyjną odmianą winogron w regionie Tokaju, dziś już mało uprawianą. Zbierane są w połowie października.
¾ soku gronowego fermentuje w zbiorniku,
¼ w beczce. Wino ma oryginalny zapach dojrzyłych owoców z nutami nieszpułki, ananasa, cukru gronowego; w smaku jest świeże i cytrusowe. Bogate, szerokie wino, lekkie i aksamitne (mimo 66 g/l cukru), o długim finiszu.    
Pojemność: 0,75 l
Zawartość alkoholu: 11,5%


 
 
 



Wina czerwone


Aldas  - Egri Bikaver 2009
St. Andrea
Węgierskie wino rocznikowe, czerwone, wytrawne, o lokalnym charakterze - kékfrankos to aż 40% w tym winie, choć skład wina bywa zmienny w kolejnych rocznikach. Wino o typowym egerskim bukiecie: najpierw zapach czereśni, potem aromaty słodkich jeżyn i jagód, po nich zaś leśny zapach ściółki i więdnących liści. Tło z anyżu i cynamonu, skomponowane z beczką (21 m-cy). Wino bogate i znakomicie zrównoważone. Długi, owocowo–korzenny finisz. Temperatura podawania: 18°C.
Rocznik: 2009
Szczepy: kékfrankos, merlot, cabernet franc, syrah, pinot noir, menoir
Producent: ST Andrea
Winiarz: György Lőrincz
Region: Eger
Pojemność: 0,75 l
Zawartość alkoholu: 13,5%


 

Egri Syrah-Merlot 2005
Gal Tibor
Węgierskie wino rocznikowe, czerwone, wytrawne. Barwa niemal czarnego atramentu. Elegancka owocowość merlota i przyprawowy charakter syraha perskiego pochodzenia. W ustach wyraźny smak jeżyn, goździków, suszonych śliwek, cynamonu i akcent anyżku. Polecane do: dziczyzny z owocami lasu podanej z ziemniakami obtaczanymi we wschodnich przyprawach; deseru pannacosta z kremem czekoladowym.
Rok: 2005
Szczepy: Syrah, Merlot
Producent: Gal Tibor
Region: Eger
Pojemność: 0,75 l
Zawartość alkoholu: 13,5%

Kekfrankos Sopron 2008
Weninger
Węgierskie wino rocznikowe, czerwone, wytrawne. Ocenione przez Wine Spectator na 87/100 pkt, zaś producent wyróżniony ** w przewodniku Wina Europy. Aromat zdominowany przez przyprawy i owoce, z ciemną wiśnią na czele. W ustach miękkie i kremowe, przypominające śliwkowe powidła - owocowe, ze świeżą kwasowością, pełne przypraw i ziół. Struktura znakomita, dojrzałe taniny i doskonały śliwkowy finisz.
Rocznik: 2008
Szczep: Kekfrankos
Producent: Franz Reinhard Weninger
Region: Sopron
Pojemność: 0,75 l
Zawartość alkoholu: 13%


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego